Nijmegen koerst af op Havana 3

Source: H.S. (Hayke) Veldman i, published on Thursday, April 3 2014.

De SP informateur Van Kaathoven en de GL-informateur Van Zuijlen hebben na een 2e gespreksronde geadviseerd dat de drie linkse Havana-partijen (SP, GL, PvdA) aangevuld met de lokale partij DNF met elkaar gaan onderhandelen om tot een nieuwe coalitie te komen. De verschillen tussen SP en de VVD bleken op basis van het gesprek te groot. “Die conclusie verbaast mij niet”, aldus VVD-fractievoorzitter Hayke Veldman. “De VVD heeft de vorig jaar door de hele stad opgestelde en gedragen Stadsvisie als horizon. Een horizon waarin de gemeente meer durft over te laten aan de stad en de mensen zelf, niet alles vanuit het gemeentehuis wil bepalen en regelen. De SP heeft letterlijk over de Stadsvisie gezegd ‘Wij gaan dit niet steunen omdat dit te veel ruikt naar D66 en GroenLinks en de VVD kan het omarmen. Het spijt me zeer, maar het is mijn visie niet. Klaar.’”

In de 2e gespreksronde is niet duidelijk geworden of de SP ook bereid is om te bewegen. Veldman:”Het heeft er alle schijn van dat het SP-Masterplan de basis is voor de onderhandelingsgesprekken. Een dergelijk eenzijdige insteek kan inderdaad geen vruchtbare onderhandelingen opleveren tussen SP en VVD”.

Ondernemers hebben hun zorg uitgesproken over een mogelijke linkse coalitie. Veldman:”Een begrijpelijke zorg. De reactie van SP-leider Van Hooft [“Niet zeuren en aanpakken”] is helaas veelzeggend. Dit creëert opnieuw een onnodige tweedeling in de stad. En dat juist op een moment waarbij we elkaar meer dan nodig hebben. Samenwerken staat schijnbaar niet bovenaan in het SP-Masterplan”.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hayke Veldman