Werkbezoek Offshore sector Dordrecht

Source: H.S. (Hayke) Veldman i, published on Thursday, August 28 2014.

Op uitnodiging van gedeputeerde Veldhuijzen van de Provincie Zuid-Holland heb ik donderdag 28 augustus een bezoek gebracht aan de offshore sector in Dordrecht. De komende jaren worden, mede in het kader van de doelstellingen in het Energieakkoord, op grote schaal windenergieparken op de Noordzee ontwikkeld. Interessant om te zien wat voor kansen dit biedt voor de bedrijven uit de regio Drechtsteden en Rotterdam.

Deze dag heb ik een bezoek gebracht aan twee bedrijven die gezien kunnen worden als wereldwijde offshore marktleiders. Allereerst een bezoek aan VSMC (VolkerWessels en Boskalis), waarbij ik het Burial Sledge System heb bezichtigd. Een systeem waarbij kabels vanaf de kust naar windmolens op zee gelegd worden tot zes meter onder de grond. Uit de gesprekken met medewerkers van VSMC kwam naar voren dat innovatie hier centraal staat. Nieuwe technieken en machines worden ontwikkeld soms nog voordat er al vraag naar is. Ik was er van onder de indruk dat VSMC door dergelijke risico’s te nemen marktleider is geworden op het gebied van totaaloplossingen voor de kabelinstallaties op zee.

Ook IHC Merwede, het volgende bedrijf dat ik bezocht, gaf aan te opereren met grote risico’s. IHC Merwede is gespecialiseerd in het ontwikkelen, ontwerpen en bouwen van schepen en materieel voor de bagger- en offshoreindustrie. Een bezichtiging van de upending tool voor buispalen en de hydraulische heihamers gaf inzicht in de omvang van de projecten die IHC Merwede op zee uitvoert. Projecten die bemoeilijkt worden door de afhankelijkheid van het weer. Zeer indrukwekkend om te zien hoe IHC Merwede deze uitdagingen aangrijpt om zichzelf verder te ontwikkelen.

Het is mij deze dag helder geworden dat de offshore sector volop aan het groeien is. Een ontwikkeling die mag worden toegejuicht. Niet enkel omdat hiermee bijgedragen wordt aan het behalen van de doelstellingen in het Energieakkoord, maar ook omdat hierdoor in 2015 33.000 nieuwe voltijdbanen in de sector worden verwacht. Een getal dat oploopt tot 53.570 voltijdbanen in 2020. Dit toont dat in de offshore sector innovatie en groeiende werkgelegenheid bij uitstek hand in hand gaan.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hayke Veldman
 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hayke Veldman