Geen structurele subsidie WO2-museum

Source: H.S. (Hayke) Veldman i, published on Wednesday, December 4 2013.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hayke Veldman

De plannen voor het Vrijheidsmuseum WO2 in het Vasim-gebouw in Nijmegen kunnen enorme kansen voor de stad meebrengen. Men verwacht jaarlijks 200.000 bezoekers te kunnen ontvangen in het Museum. Het museum kan dus een flinke trekpleister worden voor toeristen en dat is goed voor de Nijmeegse economie. Nijmegen wordt op de kaart gezet.

Om die reden staat de VVD fractie niet negatief tegenover het voornemen van het college om een bijdrage aan het museum te leveren. De bijdrage zou bestaan uit een bedrag van 1,7 miljoen euro voor de inrichting van de omgeving van het museum. Bovendien wil het college het Vasim-gebouw (met een waarde van 4,5 miljoen euro) voor een bedrag van 1 euro verkopen aan het museum. Al met al levert de gemeente daarmee een bijdrage van 6 miljoen euro: Een flink bedrag, maar verdedigbaar omdat de Nijmeegse economie (en daarmee ook de werkgelegenheid) een boost kan krijgen.

Maar tegelijkertijd heeft de VVD-fractie zorgen over de haalbaarheid van de plannen. De VVD wil meer zekerheden krijgen dat de plannen inderdaad uitvoerbaar zijn. Er moet een plan liggen waaruit blijkt dat het museum geen verliezen gaat maken. En als er toch verliezen zijn, dan moet er zeker in de beginjaren een partij zijn die deze verliezen voor het museum opvangt. En bovendien wil de VVD zeker weten dat het museum geen structurele subsidie zal krijgen van de gemeente Nijmegen. Nu niet, maar ook in de toekomst niet.

De VVD zal er dan ook voor pleiten dat de plannen alleen doorgaan als aan deze en andere voorwaarden is voldaan. Zo niet, dan zal de VVD niet instemmen met het besteden van 6 miljoen euro aan belastinggeld aan het Vrijheidsmuseum WO2.