Maatschappelijke opvang ook in regio

Source: H.S. (Hayke) Veldman i, published on Wednesday, December 18 2013.

De VVD zal het college oproepen om met gemeenten in de regio afspraken te maken over een betere spreiding van de opvangvoorzieningen over de gemeenten in de regio.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hayke Veldman

Gemeente Nijmegen is voor de gehele regio verantwoordelijk voor het realiseren, in stand houden en bekostigen van opvangplaatsen voor bijvoorbeeld daklozen. Nijmegen krijgt daarvoor ook extra geld vanuit het Rijk. Op zich is dat prima, want daarmee wordt voorkomen dat elke gemeente voor zichzelf opvangvoorzieningen zou moeten creëren. Dat is duurder dan de bundeling van de voorzieningen door een centrumgemeente zoals Nijmegen.

Helaas lijkt het erop dat de regiogemeenten niet alleen (terecht) vinden dat Nijmegen de opvang moet betalen, maar ook dat Nijmegen de voorzieningen binnen de gemeentegrenzen van Nijmegen moet realiseren.

Het feit dat Nijmegen moet betalen, betekent niet dat een voorziening niet in een andere gemeente kan staan. Maar momenteel zoekt gemeente Nijmegen alleen naar locaties binnen de gemeente Nijmegen. De VVD heeft al bij de zoektocht naar een plek voor de Skaeve Huse geopperd om in de regiogemeenten te zoeken naar een plek, omdat er in Nijmegen geen geschikte locatie was. Deze oproep is niet opgevolgd en men heeft gekozen voor een minder geschikte locatie in de Weezenhof.