Nieuwjaarsfeest: tuig een nachtje de cel in

Source: A. (Ahmed) Marcouch i, published on Thursday, November 1 2012, 15:18.

Burgemeesters, luister naar de minister en maak van nieuwjaarsnacht een feest zonder belaagde agenten, brandweerlieden en ambulanceverplegers. Dat kan als u het nu regelt: de bekende namen van het tuig van vorig jaar nu al verzamelen en organiseren dat zij over vijf weken een nachtje preventief de cel in kunnen. De minister gaat de burgemeesters aansporen, beloofde hij mij in de Tweede Kamer.

De feestlichtjes branden al in de winkelstraten, in deze donkere dagen voor kerst. De politie zet zich schrap tegen de overvallen, kenmerkend voor deze donkere dagen. Brandweerkazernes en ambulancediensten zijn al bezig met de roosters voor Oud- en Nieuw en vragen begeleiding van de politie. Parkeerwachters vegen alvast de laatste dagen van december vrij om overal in Nederland stalen platen aan te brengen op de parkeerpalen tegen vuurwerkaanvallen, vuilnismannen treffen voorbereidingen om de vuilcontainers af te sluiten tegen brandstichting en postbodes gaan over een maand op pad om de brievenbussen los te schroeven en mee te nemen naar het bedrijf, zodat ze niet vernield worden.

Nog vijf weken en dan is het zover: de jaarwisseling, bron van angst voor de Nederlanders die de vorige jaarwisselingen vuurwerk in de brievenbus kregen of thuis gegijzeld werden. Zoals het gekwelde echtpaar uit Amsterdam-West dat ik indertijd bezocht, nadat de oudere man huilend moest toezien hoe zijn vrouw gedwongen werd hun siervuurwerk af te steken in hun eigen achtertuin. Dertig jongens verdreven hen van straat, hun huis in.

Ruim 170 hulpverleners zijn afgelopen jaarwisseling uitgescholen, geïntimideerd en bedreigd. Ondanks politiebegeleiding, ondanks supersnelrecht en ondanks de aankondiging van zware straffen. Wij weten precies welke jongens zich dit jaar weer verheugen op een geweldadige jaarwisseling. De jongens namelijk die dit elk jaar opnieuw weer doen. De jongens die in januari vóór moesten komen, bijvoorbeeld. Wij kennen hen.

Dus wat ligt er meer voor de hand dan juist die jongens preventief een nachtje in de cel te zetten. De burgemeesters mogen dat doen, de methode om hun burgers te beschermen heet ophouding.

Minister Opstelten gaat de burgemeesters aan te sporen van die bevoegheid gebruik te maken, heeft hij mij vandaag beloofd.

Dit is een grote stap vooruit in de omslag van angst naar feest.