Weekoverzicht week 45

Source: J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, published on Monday, November 10 2014, 2:15.

Parlement spreekt met Wereldgezondheidsorganisatie over aanpak ebolavirus

Afgelopen woensdag ontving de Milieucommissie Zsuzsana Jakab, regiodirectrice van de Wereldgezondheidsorganisatie Europa, om met haar te spreken over het ebolavirus. Ook Annie was daarbij aanwezig. Helaas was de algemene opkomst van de commissie erg laag. Dat was opmerkelijk omdat er nog elke dag vele dodelijke slachtoffers te betreuren zijn in Westelijk Afrika als gevolg van de dodelijke ziekte. Het gesprek met Jakab vormde een goede gelegenheid om de huidige stand van zaken op te maken. Inmiddels komt de internationale coördinatie bij de bestrijding van het virus langzaam op gang. Toch zijn er nog grote knelpunten bij de bestrijding van ebola. Daarom blijft Annie de vinger aan op de pols houden.

Joop Atsma gastspreker tijdens landbouwborrel

Op initiatief van Annie vond afgelopen dinsdag de Landbouwborrel plaats in restaurant The Staff in Brussel. Oud-staatssecretaris voor Infrastructuur en Milieu Joop Atsma was tijdens de drukbezochte borrel als gastspreker aanwezig om de avond in te leiden. Als voorzitter van het productschap voor Vee en Vlees sprak hij onder meer over de opheffing van de productschappen per 1 januari 2015. Hij noemde het kabinetsbesluit een historische blunder. Ook voorzitter van LTO Tubbergen Nicole Scholten-Linde en melkveehouder Niek Koopman uit Vasse waren bij de borrel aanwezig om hun klachten over Natura2000 te delen met de aanwezigen. Verschillende agrarische bedrijven in Vasse en omgeving worden namelijk in hun voortbestaan bedreigd. Om hun standpunt kracht bij te zetten overhandigden Niek en Nicole een Krentewegge aan de directeur-generaal van het landbouwdepartement van de Europese Commissie.

Landbouwcommissie in debat over begroting

De leden van de Landbouwcommissie gingen op donderdag met elkaar in debat over de begroting. Ook Annie was daarbij aanwezig. Een merendeel van de leden vindt dat de Europese Commissie er alles aan moet doen om er voor te zorgen dat er voldoende financiële middelen beschikbaar blijven om de klappen van de Russische handelsboycot op te vangen in met name de Baltische staten en Finland. Annie wees de Europese Commissie er tijdens het debat op dat er volop geld bespaard kan worden op de uitvoering van Natura2000. Ook zouden de marges binnen de landbouwbegroting, een bedrag van in totaal 448 miljoen euro, volgens een meerderheid van de Landbouwcommissie grotendeels moeten terugvloeien naar de landbouwsector. Eind november worden de knopen doorgehakt tijdens de plenaire sessie in Straatsburg.