Weeklog: Europese Commissie financiert foute bloemencampagne

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, November 2 2014.

De Europese Commissie financiert weer eens een campagne (http://www.mooiwatbloemendoen.nl/lievelingsbloem?utm_source=rtl&utm_medi...), ditmaal voor bloemen. Los van de vraag of het nu echt nodig is dat de campagne van ons belastinggeld wordt gefinancierd, gaat het ook nog om een behoorlijk foute campagne, waaraan veel mensen aanstoot nemen. In plaats van naheffingen aan landen als Nederland op te leggen zou de Commissie beter in de eigen uitgaven kunnen snijden, te beginnen met de steun aan deze foute bloemencampagne.

Enkele jaren geleden trokken we als SP van leer tegen het door de EU gefinancierde schoolfruit. Prima als kinderen gezond leren eten, maar we zien dit niet als taak voor Brussel. Het rondpompen van geld op deze manier leidt alleen maar tot misbruik en bureaucratie. Ditmaal zet Brussel de bloemetjes buiten: het financiert een campagne waarbij je een prijs kunt winnen, als je de favoriete bloemen van je vriendin raadt en op haar facebookpagina een berichtje achterlaat. Klopt het, dan maakt je kans op een mooi boeket voor je vriendin.

Ik was op het spoor van deze campagne gekomen door iemand die mij mailde dat hij dit discriminatie vond, want hij zat helemaal niet op facebook en waarom zouden alleen facebookgebruikers mee mogen doen? Het antwoord van de campagneorganisatie was dat iedereen een facebookaccount kan aanmaken, dus dat er van discriminatie geen sprake is. Dus moet je eerst je vriendin vertellen dat ze een facebookaccount moet aanmaken zodat je haar eens lekker kunt verrassen. Dat lijkt me eigenlijk een valse start.

De campagne is echter ook behoorlijk rolbevestigend: echte kerels willen hun vriendin in de bloemen zetten en vriendinnen houden van bloemen. Jammer voor vrouwen die mee willen doen en hun vriend in de bloemen willen zetten, om nog maar te zwijgen van vrienden die elkaar een bloemetje willen geven.

Deze week komt de Europese Rekenkamer uit met zijn rapport over de uitgaven van de EU in 2013. Naar verwachting zal de Rekenkamer andermaal de boeken afkeuren, omdat er teveel onregelmatigheden zijn. Dat gaat om veel meer geld dan waarmee de bloemencampagne is gefinancierd, maar juist zo’n campagne laat zien dat de Commissie van gekkigheid niet weet wat te doen met de bestaande middelen. Maar dan wel vragen om een extra afdracht van Nederland van meer dan €640 miljoen. Ik dacht het niet. Laten we eerst maar eens een eind maken aan al dat rondpompen van geld.