Begrotingsbehandeling Natuur: nationale parken beter op de kaart en Gilde voor gescheperde schaapskuddes

Source: L. (Lutz) Jacobi i, published on Tuesday, October 28 2014, 2:09.

Vandaag wordt in de Kamer onder meer de Begroting van het Ministerie van Economische Zaken voor Natuur Besproken. Onderstaand mijn inbreng, waarbij het gesproken woord geldt.

De PvdA staat voor een goede leefomgeving en dat mensen kunnen genieten van ons Landschap en onze Natuur. Mooi Nederland.Natuur is een belangrijke voorwaarde voor een mooi en gezond Nederland.

Het natuurnetwerk in Nederland biedt die kans.

De PvdA wil samen met D’66 onze Nationale Parken (de natuurparels van ons land) beter op de kaart zetten. We willen Nationale parken, met internationale allure

De huidige 20 nationale parken in Nederland zijn maar beperkt bekend bij het brede publiek en buitenlandse toeristen. In andere landen hebben nationale parken vaak een steviger status, en een steviger merk met meer betekenis voor de consument en het bedrijfsleven. Dat kan hier ook. Nederland heeft veel prachtige natuur, en een aantal plaatsen is in het bijzonder kenmerkend voor ons land: de Wadden, de rivierendelta en de Veluwe zal iedere Nederlander herkennen. Door bijzondere natuurgebieden de status van Nationaal Park te geven, en in die gebieden extra te investeren, zorgen we ervoor dat gasten uit binnen en buitenland er optimaal van kunnen genieten. Dat biedt kansen voor ondernemers in de streek. Nationale Parken zijn gebieden van uitzonderlijk nationaal belang vanwege hun natuurlijk én cultureel erfgoed. Natuur is er niet alleen om beschermd te worden, maar ook om beleefd te worden. De groeiende toeristenstroom naar Nederland concentreert zich nu nog teveel op de grote steden en de cultuurattracties. Door gebieden met een hoogstaande Nationale status te creëren worden toeristen uitgenodigd deze te bezoeken, wat in landen als Canada en Schotland met succes gebeurt. Dat betekent niet alleen meer aandacht voor het natuurgebied zelf, maar ook voor de streek eromheen.De vraag of, en op welke manier, de streek rondom bijzondere natuur onderdeel wordt van een Nationaal Park, is nadrukkelijk de afweging in de regio.

Bezoekers denken in belevingen en ervaringen. Nationale Parken bieden ervaringen en belevingen die passen bij hun ecologische en cultuurhistorische waarden. In Parken mag geleefd, geleerd en gespeeld worden. Door zonering en slim geleiden van bezoekers wordt tegelijkertijd kwetsbare natuur beschermd. Terreinbeheerders en bedrijven bieden exclusieve mogelijkheden om van deze natuur te genieten. Businesscases leiden weer tot investeringen in deze gebieden. Alle nationale parken hebben dezelfde uitstraling, en dezelfde kwaliteitsniveau van toegankelijkheid, beleving en educatie. Nationaal Park moet als sterk merk worden uitgedragen door de Parken zelf. Branding en in navolging daarvan het stimuleren van bestedingen in het gebied. Het merk, waar kwaliteits- en omgevingscriteria aan zijn verbonden, versterkt de positie van de parken gezamenlijk. Daarbinnen is uiteraard ook ruimte voor het uitdragen van de specifieke identiteit van elk park.

We zijn blij met de brief van de staatssecretaris waarin zij in reactie op de motie Jacobi aangeeft dat de inzet voor educatie en communicatie met 1 miljoen per jaar blijvend wordt ondersteund. Deze faciliteit zal op eigentijdse wijze worden ingezet om de (inter) nationale uitstraling van de Parken te versterken en om van jong tot oud de mensen van deze mooiste natuur van Nederland te laten ervaren.

Hoe?

We hebben samen met D66 een amendement ingediend om 1 miljoen in 2015 te benutten voor aanpak Nationale Parken met internationale allure. In de Natuurwet komt een artikel waarmee de Minister de verantwoorde-lijkheid krijgt een Raad voorNationale Parken in te stellen. In de Natuurwet komt een artikel waarmee de Minister de bevoegdheid krijgt de Status van Nationaal Park te verlenen, op voordracht van de Raad Nationale Parken, volgens regels die bij AmvB gesteld kunnen worden. De Raad Nationale Parken bestaat uit vertegenwoordigers van EZ, terrein beherende organisaties, van de toerismesector (bijvoorbeeld NBTC Holland Marketing), van ondernemers uit of in de nabijheid van nationale parken, van natuurorganisaties, van lokaal bestuur en waterschappen.

De Raad nationale Parken is verantwoordelijk voor:

  • • 
    De ontwikkeling en het beheer van een sterk merk

Nationaal Park

  • • 
    Selectie van de nationale parken
  • • 
    Controle op de kwaliteit van Nationale Parken,

lgens bovengenoemde eisen.

  • • 
    Advies en ondersteuning bij de ontwikkeling van

bestaande en aspirant- Nationale Parken, zowel op

ecologisch als op economisch gebied.

  • • 
    Opzetten en mede-financieren van bezoekerscentra,

educatie, activiteiten, handhavingsdiensten.

  • • 
    Sturing op de combinatie natuur, beleven en

ondernemen.

  • • 
    Ondersteunen financiële gezondheid en

economische rentabiliteit Nationale Parken

Nationale Parken blijven zelfstandig, maar committeren zich wel aan branding en het eisenpakket van de Raad Nationale Parken

GESCHEPERDE SCHAAPSKUDDES.

Begrazing door schaapskuddes is belangrijk voor natuurbeheer. Vooral de natuurwaarden op de heide hebben veel baat bij schapenbegrazing. Daarnaast worden de gescheperde schaapskuddes enorm gewaardeerd door onze bevolking en de toeristen.

Ze vormen deel van onze cultuurhistorie en zijn cruciaal voor het voortbestaan van zeldzame traditionele rassen.

Voor het natuurbeheer bestaat een regeling in het kader van de subsidiergeling natuur en landschap (SNL)

Een aantal Provincies maken hier geen gebruik van en ik wil de Staatssecretaris verzoeken dit met de Provincies te bespreken. Het is wenselijk dat ze allemaal mee doen!! Binnen de sector van gescheperde kuddes is er echter een groep traditioneel werkende herders is de SNL regeling onvoldoende om het hoofd boven water te houden. Zij trekken rond met hun kudde of keren ’s avonds terug met hun hun kudde naar de schaapskooi. Zij werken met traditionele schapenrassen.

Het zijn juist deze kleinschalige herders die bijdragen aan de cultuurhistorie en cultuurbeleving van ons mooi Nederland. Zij hebben hogere kosten dan de rest van de sector, maar kunnen deze nergens vergoed krijgen…heel soms incidenteel. Daarmee verliezen ze de concurrentie met de commercieel werkende bedrijven in deze sector. Verscheidene van deze traditioneel werkende herders bevindt zich op de rand van faillissement. De extra kosten van deze traditioneel gescheperde schaapskuddes komen niet voort uit het natuurbeheer dat ze uitvoeren, maar uit de cultuurhistorische waarde en de inzet van traditionele huisdierrassen.Vakkennis dreigt te vergaan en traditionele rassen verdwijnen ….

De PvdA vindt twee zaken van groot belang voor de toekomst van de traditioneel gescheperde schaapskuddes.

Het in leven roepen van een Gildestructuur. Alleen aantoonbaar traditioneel werkende herders (getoetst aan een aantal objectieve criteria) kunnen zich bij het Gilde aansluiten. Het Gilde heeft als functie :

Fokkerijkennis van de traditionele rassen, bescherming van in standhouding van de soort.

Kennisuitwisseling en opleiding van herders

Productontwikkeling/fondsenwerving

De PvdA wil een financiële faciliteit voor traditioneel gescheperde kuddes, aangesloten bij het Gilde.

Deze faciliteit moet bijdragen in de kosten die deze traditionele herders maken om hun cultuurhistorische waarde in stand te houden.

Dit moet een aanvulling zijn op de bekostiging van het natuurbeheer (SNL)

MOTIES EN AMENDEMENTEN

  • • 
    Motie Voedselvisie
  • • 
    Amendement (0,4 mln) voor gescheperde

schaapskuddes, dekking PM begroting EZ

  • • 
    Amendement met D66 (1 mln) voor Raad Nationale

Parken dekking: begroting EZ uitvoering

natuurvisie

  • • 
    Motie eenduidigheid provincies in betaling

begrazing door schaapskuddes