Weeklog: “Love for All, Hatred for None”

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, August 31 2014.

Afgelopen zaterdag woonde ik de jaarlijkse bijeenkomst bij van de Ahmadi’s. Het gaat hier om een beweging die wereldwijd 100 miljoen volgers heeft en die zich zelf Moslim noemen, maar door andere Moslims als ketters worden gezien. Het is een bijzondere groep die iedere vorm van geweld schuwt en consequent verdraagzaamheid en barmhartigheid predikt. Het is ook een groep die in veel islamitische landen wordt vervolgd. De SP heeft met de Nederlandse afdeling traditiegetrouw goede banden.

Hun boodschap “Love for All, Hatred for None” is actueler dan ooit, nu ook het westen steeds dreigender oorlogstaal uitkraamt.

De komende week beginnen de vergaderingen van het Europees Parlement weer. Dit weekend had ik echter nog net even tijd voor een bliksembezoek aan Engeland om de Jalsa Salana, de jaarbijeenkomst van de Ahmadi’s bij te wonen. Ze hadden me al vaak gevraagd als gastspreker te komen, maar steeds waren er andere verplichtingen die zo’n bezoek onmogelijk maken. Dit keer lukte het wel en kon ik een aantal bemoedigende woorden richten tot tienduizenden aanhangers die zich hadden verzameld in een tentencomplex buiten Londen.

Het was een warm bad in een wereld die steeds grimmiger dreigt te worden. In landen als Pakistan en Iran worden Ahmadi’s consequent vervolgd. In Pakistan hebben ze niet eens het recht om te stemmen en zijn ze in wezen vogelvrij verklaard. Ze mogen niet bijeenkomen en als ze zichtbaar worden, krijgen ze al gauw te maken met vervolging wegens ‘godslastering’, waar Pakistan berucht om is. Ze worden gezien als onechte moslims en worden daarom verketterd. Bij hen echter geen spoor van gewelddadig verzet: dat zou in strijd zijn met hun eigen beginselen. Ze zijn ervan overtuigd dat hun boodschap van respect en liefde voor medemensen uiteindelijk zal overwinnen.

In het kader van het Europese mensenrechtenbeleid vraag ik al jaren aandacht voor het lot van de Ahmadi’s als een van de groepen die op grote schaal te maken hebben met vervolging. Hun boodschap lijkt nu echter relevanter dan ooit. Denk maar aan de oorlogstaal die over ons wordt uitgestort, als het om Oekraïne gaat. Een aantal regeringsleiders blijft geloven in geweld als oplossing voor geweld. Het zou goed zijn, als zij ook eens naar de boodschap van de Ahmadi’s zouden luisteren.