Referendum Schotland

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Monday, September 15 2014, 21:37.

Vandaag werd ik gebeld door persbureau Reuters met de vraag of ik overeenkomsten zag tussen het referendum over Schotse onafhankelijkheid van donderdag aanstaande en het Nederlandse referendum over de Europese Grondwet. ‘Die overeenkomsten zijn treffend’ zei ik meteen.

Ten eerste zijn tegenstanders van onafhankelijkheid ervan uitgegaan dat ze dit referendum met groot gemak zouden winnen. De peilingen maakten de voorstanders overmoedig. Ten tweede zijn de voorstanders op grond daarvan veel te laat met een actieve campagne begonnen. Nu probeert men een inhaalslag te maken, vermoedelijk te laat. Ten derde bedienen de tegenstanders van onafhankelijkheid zich nu van bangmakerij: Schotland gaat failliet, de pensioenen gaan eraan, Schotland mag niet in de EU etc. Dat bangmakerij averechts werkt, bleek wel in Nederland. Bij ons zou zonder Europese Grondwet ‘het licht uitgaan’(minister Brinkhorst) Europa uiteenvallen net als Joegoslavië (minister Donner) maar van dat alles is niets gebleken. Tel daarbij op dat de Britse premier Cameron naar Schotland afreisde om campagne te voeren terwijl hij daar bepaald niet geliefd is en je hebt een cocktail die wel móet leiden tot een meerderheid voor onafhankelijkheid.

Mijn commentaar aan Reuters was dan ook: men heeft kennelijk niets geleerd van de referenda op het vasteland. Mocht de Schotse bevolking ‘ja’ zeggen tegen onafhankelijkheid dan zijn de dagen van Cameron geteld. We zullen het snel weten.