Verhalen van de voettocht

Source: L. (Lutz) Jacobi i, published on Thursday, September 4 2014, 2:11.

“Hoe sociaal en democratisch zijn we nog?”

Sinds deze week weer actief in het Parlement! Voordat ik naar Den Haag afreisde was ik in Amsterdam voor de overhandiging van het eerste boek “VERHALEN VAN EEN LAND” van Jan Schuurman Hess uit Zeeland.

Jan maakte twee jaar lang en twee dagen per week een voettocht door ons land. Hij deed dit om overal met ‘gewone’ mensen te spreken over wat hen bezighoudt. Wat hun zorgen en gevoelens zijn. Daarvoor nam hij de tijd om in alle rust naar hen te luisteren. Want wat is er nou precies aan de hand in ons land? Waarom zijn veel mensen teleurgesteld in de politiek? Hoe kunnen we dat veranderen?

Zo sprak hij met scholieren, politici, fabrieksarbeiders, zorgverleners, vissers en leraren. Over hun zorgen, verlangens, dromen. Hoe sociaal zijn we nog? Hoe zorgen we voor de mensen die buiten de boot vallen, doordat ze geen werk of inkomen hebben?

In 2012/2013 wandelde ik meerdere malen mee met “de voettocht van Jan” door Fryslan.

Naar Buitenpost, Heerenveen, Grou, Leeuwarden en langs de Waddendijk naar het “Monument van Anita Andriesen”.Vaak logeerde hij bij Koos en mij in Wergea!

Toen …..nog niet eens halverwege de voettocht ….kwam Jan al aan onze keukentafel met een schat aan verhalen.

Politiek moet gaan over de mensen! Over het dagelijks leven van ‘gewone’ mensen. Daarop moet iedereen kunnen vertrouwen. En voor wie reikt het beeld ‘van de mensen in Nederland’ verder dan de eigen vriendenkring, de eigen omgeving, beelden op de televisie? We denken veel van elkaar te weten, ook door tv-programma’s, maar is dat wel zo? Kennen we elkaars zorgen en dromen?

Nog geen tijd gehad het boek te lezen, maar voel mij in de Politiek gesteund door deze verhalen voor een socialer en democratischer land!!

Zie ook : www.hallofryslan.nl

www.lutzjacobi/twitter.com