Drinkwater

Source: L. (Lutz) Jacobi i, published on Thursday, September 4 2014, 2:11.

Ik heb het Kabinet afgelopen dinsdag tijdens het Vragenuurtje verzocht om in overleg te gaan met de Watersector en de Kamer zo snel mogelijk te informeren over het resultaat van dit overleg. Vitens luidde eerder deze week de noodklok: schoon drinkwater staat onder druk! Hieronder mijn spreektekst (gesproken woord geldt). De gesproken tekst is inmiddels vastgelegd in het verslag.

Mondelinge vragen lid Jacobi aan de Minister van Infrastructuur &Milieu over kwaliteit van het drinkwater

(gesproken woord geldt)

Voorzitter,

Goed drinkwater is van belang voor onze gezondheid!! Waterbedrijf Vitens luidde vorige week de noodklok dat de winning van schoon drinkwater in gevaar komt. |De reden dat Vitens de noodklok luidt is dat de bodem de afgelopen jaren meer en meer is aangetast, onder meer door vervuiling door (dier-)geneesmiddelen, mestoverschotten, bestrijdingsmiddelen. Volgens Vitens is de bodem nu ook vogelvrij verklaard door tal van graaf- en boorwerkzaamheden en boringen.

Voorzitter,

Het wordt drukker, drukker en viezer in de grond met alle risico’s van dien voor onze gezondheid en de kwaliteit van ons drinkwater. Uit reactie op dit bericht van Vitens van het Kabinet blijkt dat ze zich geen zorgen maakt over deze kwestie.

De PvdA maakt zich wel degelijk zorgen omdat 60% van ons drinkwater komt uit de diepe ondergrond, de rest uit oppervlaktewater!

  • 1. 
    Is het zo dat het Kabinet zich geen zorgen maakt over de kwaliteit van het drinkwater?
  • 2. 
    Is het Kabinet bereid om op korte termijn overleg te voeren met de drinkwatersector?
  • 3. 
    Meer dan de helft van onze drinkwaterbronnen voldoet al niet meer aan de norm voor basiskwaliteit, welke maatregelen acht het Kabinet noodzakelijk

te nemen om onze hoge Nederlandse standaard vast te houden?

  • 4. 
    Op welke termijn kan de Kamer een brief ontvangen met de resultaten van het overleg met de drinkwatersector?