Paul over arbeidsmigratie

Source: J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, published on Tuesday, September 11 2007.

Forum - het opinieblad voor werkgeversvereniging VNO-NCW legde SP-Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt het vuur aan de schenen in een interview over de standpunten van de SP met betrekking tot arbeidsmigratie. Hieronder te lezen.

De tegenspraak van Paul Ulenbelt (SP): ‘Polen werken het liefst in hun eigen land’

De Europese Unie wil het voor kennismigranten makkelijker maken om in de EU te werken. Parallel aan de Amerikaanse Green Card wil de Europese Commissie daarom een Europese Blue Card creëren. Een uitstekend idee, vindt VNO-NCW, want het toptalent waaraan Nederlandse bedrijven behoefte hebben, is in Nederland lang niet altijd makkelijk te vinden.

Een Europees plan om kennismigranten toe te laten tot de EU, dat moet een SP’er zoals u dubbel op de kast krijgen.

“Nou ja, op de kast. Maar inderdaad, in debatten hierover hebben wij het toelaten van alleen hoger opgeleiden migratie-apartheid genoemd. De EU noemt dat de battle for brains. Terwijl ik juist denk: die hersenen kunnen ze in de landen van herkomst heel goed gebruiken.”

Lekker demagogisch hoor, die term ‘migratie-apartheid’.

“Nee, die term battle for brains, díe is pas demagogisch. Omdat je onderscheid maakt naar opleidingsniveau. Het roven van brains is hetzelfde als het roven van grondstoffen in de koloniale tijd. Ik ben twee weken geleden op werkbezoek in Polen geweest. De zorg kampt daar met heel grote personeelstekorten. Ik was bij een bedrijf van een Nederlander. Die vertelde dat hij in het afgelopen half jaar 20 procent van zijn personeel is kwijt geraakt. Hij heeft een salesmanager, die is getrouwd met een tandarts die in Ierland wil gaan werken. Straks is hij ook zijn salesmanager kwijt.”

Veel mensen kunnen in West-Europa veel meer verdienen, ze willen vooruit in het leven en grijpen hun kans. Dat is toch geen idiote gedachte.

“Maar in het land zelf leidt dat tot tekorten op de arbeidsmarkt. Ik ben bij een Bisdom in Polen geweest: de effecten van de migratie zijn dramatisch. Gezinnen vallen uit elkaar, kinderen komen in kindertehuizen terecht.”

Sinds wanneer bekommert de SP zich om de gezinssamenstelling in andere landen? Het gaat u toch zeker gewoon om de toegenomen concurrentie op de Nederlandse arbeidsmarkt?

“Dat zijn twee kanten van dezelfde medaille! De SP was de enige in de discussie in het parlement die het belang van andere landen liet meewegen. Je kunt ons geen nationalisme verwijten. Natuurlijk hebben we ook gesproken over verdringing, maar ook over de gevolgen voor de landen van herkomst. Wat ben je voor land als arbeid je belangrijkste exportartikel is?”

Maar wie bent u om voor andere mensen te bepalen dat ze geen betere toekomst voor zichzelf mogen nastreven?

“In Polen moeten ze Oekraïners en Chinezen invliegen om stadions voor het EK-voetbal te bouwen, en hier klagen de kleine aannemers dat ze beconcurreerd worden door mensen uit Polen. Dát is waarom VNO-NCW ook zo vóór is: die op drift geraakte arbeiders houden de lonen lekker laag.”

En vooral de producten lekker goedkoop, daar profiteert iedereen van, ook de SP-achterban.

“De producten mogen best duurder worden. Loopt het nou echt lekker op goedkope sportschoenen, die goedkoop zijn door kinderarbeid?”

Diegenen met de laagste salarissen gaan het als eerste merken als de voedselprijzen gaan stijgen. Als vlees veel duurder wordt bijvoorbeeld.

“Mensen met een bijstanduitkering eten nu toch al geen vlees.”

En als het aan u ligt in de toekomst helemaal niet meer.

“Mensen zijn het gelukkigst als ze in hun eigen land blijven. Van alle Nederlanders in Canada en Australië wil driekwart eigenlijk het liefst weer terug naar Nederland. Binnen de Europese Unie werkt maar 2 procent van de beroepsbevolking in een andere lidstaat. Wij vechten tegen het kapitalisme dat mensen rondzeult, van land naar land, tegen onthechting, want dat is niet sociaal. Nederlandse werkgevers halen niet vanuit filantropie buitenlandse arbeiders hier naartoe. In Arcen, in Limburg, op de camping heb ik het Polen gevraagd: die willen het liefst in eigen land werken.”

U wilt toch ook dat onze bedrijven concurrerend blijven en dat onze hoge levensstandaard niet wordt aangetast?

“De oplossing zit hem in meer mechanisering. Daarin wordt nu niet geïnvesteerd omdat er zoveel goedkope handjes voorradig zijn. En investeringen in het onderwijs hier. Waarom is er een studentenstop voor geneeskunde en zouden we met een blue card mensen van buiten de EU moeten toelaten? Ik zie het verschil niet tussen het weghalen van grondstoffen uit de Derde Wereld of van hersens.”

Juist kenniswerkers leveren heel weinig integratieproblemen op, een ander groot voordeel.

“Of je het nou leuk vindt of niet, identiteit wordt grotendeels bepaald door je nationaliteit. Dat botst gewoon af en toe. De Polen in ons land zijn slecht gehuisvest en zuipen ongelooflijk. Dat geeft dus problemen. En dat allemaal omdat werkgevers, vooral in de tuinbouw, verslaafd zijn aan lage lonen.”

U bent dus gewoon überhaupt tegen migratie, of het nu om hoger opgeleiden of lager opgeleiden gaat.

“In de eerste plaats moet Europa het vooral niet gaan bepalen. In de tweede plaats moeten we kijken of we zelf niet in de arbeidskrachten kunnen voorzien. Het onderwijs verbeteren. Politieke vluchtelingen opvangen en die aan werk helpen. De SP is voor vrede, dus ook tegen een oorlog om hersenen.”