Nieuw ‘verdrag’ verzwakt positie lidstaten - Main contents
De regeringsleiders hebben een compromis bereikt over een nieuw EU-verdrag dat geen grondwettelijke franje meer heeft. Tegelijkertijd verzwakt het akkoord wel de positie van lidstaten, aangezien vetorechten op een aantal terreinen worden opgegeven en nationale parlementen niet de gewenste rode kaart krijgen om voorstellen van de Europese Commissie terug te sturen. Per saldo is de SP daarom niet tevreden met het behaalde resultaat.
Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel was de symboliek uit het Grondwettelijk verdrag van ondergeschikt belang. “Veel belangrijker is de positie van lidstaten ten opzichte van de Europese Unie en de mate waarin ongewenste voorstellen kunnen worden tegengehouden. Het vetorecht is daarbij het sterkste wapen en dat wordt nu op gebieden van asiel, justitie, klimaat en energie zomaar opgegeven. De positie van nationale parlementen wordt met een oranje in plaats van een rode kaart onvoldoende versterkt.”
Ook de komst van een vaste voorzitter voor de Europese Raad is de SP een doorn in het oog. “Een vaste voorzitter zal zijn functie willen aankleden en macht naar zich toetrekken. Dat is volstrekt ongewenst,” aldus Van Bommel.
De SP meent dat de regering de betekenis van het bereikte resultaat zwaar overdrijft. Tegen het Europese volkslied en de blauwe vlag met twaalf sterren bestond als zodanig geen bezwaar en ze blijven dan ook gewoon bestaan. Ook het geschrapte Handvest van Grondrechten blijft gewoon bestaan en krijgt via een verwijzing juridische kracht. Het feit dat aanduidingen als ‘grondwet’ en ‘minister van Buitenlandse Zaken’ zijn vervallen, is een goede zaak, maar weegt niet op tegen de verslechteringen.
Het bereikte resultaat zal volgens Van Bommel leiden tot een ingrijpende verdragswijziging. “Omdat daarbij sprake is van een ernstige verzwakking van de positie van de lidstaten dient goedkeuring van dit verdrag in een referendum aan de bevolking te worden voorgelegd.”
Indien de geplande Inter Gouvernementele Conferentie in het najaar tot een verdrag komt, kan Nederland het beste in de eerste helft van 2008 een referendum organiseren. De SP zal daar gezamenlijk met andere partijen het initiatief toe nemen.
(Nieuwsbericht SP)