Paul Ulenbelt: nu ‘officieel’

Source: J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, published on Thursday, June 21 2007.

Paul Ulenbelt

Soms duurt het wat langer voordat een nieuw Kamerlid zijn of haar officiële maidenspeech in de Kamer houdt. De meeste nieuwe SP-kamerleden hebben ‘m al achter de rug. Vandaag is Marianne Langkamp aan de beurt, gisteren was dat Paul Ulenbelt. Hij stond al regelmatig achter het katheder tijdens het vragenuur, maar gisteren hield ie zijn eerste, echte toespraak in de plenaire zaal, zijn zogenaamde maidenspeech.

De oplettende lezer heeft zijn naam al aardig wat keren voorbij zien komen, met name in verband met onderwerpen als de WAO en de oneerlijke concurrentie als gevolg van het openen van de grenzen voor Oost-Europese arbeiders.

Paul, waar ging je maidenspeech over?

Vrouwen die als gevolg van een bevalling ziek zijn geworden moeten volgens minister Donner zo snel mogelijk weer aan het werk. Daar is niks op tegen als dat medisch verantwoord kan. Maar minister Donner wil dat ze meteen gaan werken, desnoods bij een andere werkgever. Ik vind dat er alles aan gedaan moet worden dat vrouwen de tijd krijgen om te herstellen zodat ze weer hun eigen werk kunnen hervatten. Bevallen is zwaar werk. In 25% van de gevallen zijn er complicaties. Het motto moet niet worden: werpen en meteen weer werken.

Wat heb je tot nu toe in de Kamer gedaan?

Heel veel. De Voorzitter was dan ook verbaasd dat dit mijn maidenspeech was. Tijdens het mondelinge vragenuur op dinsdagmiddag heb ik al drie keer minister Donner het vuur na aan de schenen gelegd. Dat is niet onopgemerkt gebleven.

Je krijgt vaak het compliment dat je altijd binnen de spreektijd blijft. Wat is je geheim?

Als mensen praten gebruiken ze vaak veel woorden. Ze denken dat hoe langer ze aan het woord zijn, hoe beter het wordt. Het tegendeel is waar. Je boodschap bondig en in korte zinnen formuleren maakt dat ie beter overkomt. Je staat daar niet voor jezelf te praten, maar hebt de plicht om je boodschap voor zo veel mogelijk mensen duidelijk te maken. Een korte, krachtige tekst schrijven kost veel meer tijd dan een lange. Maar je boodschap wordt veel krachtiger door. En daar gaat het om.

Wat vind je van het nieuwe kabinet en zijn beleid?

De ambitie om het land voor de mensen beter te maken lijkt er wel te zijn. Maar de concrete maatregelen blijven uit. En als het dan ‘n keer concreet wordt, valt het tegen. Armoede en voedselbanken waren centraal onderwerpen in de verkiezingscampagnes. Maar voor armoedebestrijding is voor volgend jaar vijf miljoen euro uitgetrokken. Dat is 0,15 cent per week per arm gezin. Aan de ontslagbescherming zou niet getornd worden, zei Bos. Ik moet het nog zien. Op het terrein van Sociale Zaken houd ik mijn hart vast.

Waar ga je je de komende weken mee bezig houden?

De ontslagbescherming. Donner wil de slag winnen die De Geus heeft verloren. Niet ontslaan, maar aan een baan; aan de slag, en geen óntslag! Dat moet het credo zijn. Als het kabinet er in slaagt om de ontslagbescherming aan te tasten krijgen we een maatschappij waarbij mensen niet samenwerken aan de toekomst maar tégen elkaar worden opgezet in concurrentie om werk. Werknemers mogen nooi gedegradeerd worden tot wegwerpartikelen. Iedereen heeft recht op respect en bestaanszekerheid.

Luister ook het interview dat ik met Paul had in het kader van ‘Even voorstellen - Nieuwe Kamerleden.’