Top van Onderop

Source: J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, published on Friday, May 18 2007.

Top van Onderop

De G8, de top van de regeringsleiders van de rijkste acht landen van de wereld, komt in juni 2007 bijeen in Duitsland. In aanloop naar deze bijeenkomst organiseert het Nederlands Sociaal Forum op zondag 20 mei de Top van Onderop waar Nederlandse sociale bewegingen hun alternatieven voor een betere wereld presenteren. De bijeenkomst zal plaatsvinden op en rondom het Leidseplein en het Museumplein in Amsterdam.

Voor meer informatie over het programma en om kaarten te reserveren, zie: http://www.sociaalforum.nl/

Bij sommige workshops en seminars zijn SP-Kamerleden aanwezig, dus mocht je er heen gaan, kom zeker even langs! Hieronder vind je waar ze zijn:

  • Informatiestand van ROOD, Jong in de SP
  • De oorlog in Irak

    Seminar 11.00 – 12.30 uur

    Georganiseerd door Coalitie Stop de Oorlog, met als één van de sprekers SP-Kamerlid Harry van Bommel.

    Alle voorspellingen die de mondiale anti-oorlogsbeweging deed over wat een oorlog tegen Irak aan ellende zou teweegbrengen, zijn uitgekomen. De honderdduizende mensen die sinds de invasie om het leven kwamen en de miljoenen mensen die op de vlucht raakten. Het dagelijkse leven is er voor de Irakezen gevaarlijker en armoediger op geworden. Ook is veelvuldig aangetoond dat belangrijke informatie over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak niet juist bleek. Toch wil de Nederlandse regering nog altijd geen openheid van zaken geven over de steun aan de oorlog tegen Irak. Wat heeft Nederland te verbergen? Hoe kan er een einde komen aan de bezetting van Irak? En wat kunnen we leren van de anti-oorlogsbeweging in de VS?

  • Hoe verder met Europa na het referendum?

    Seminar 14.30 - 16.00 uur

    Georganiseerd door Coalitie Ander Europa en SP Werkgroep Sociale Globalisering, met als één van de sprekers Harry van Bommel.

    Met het nee in de referenda in Frankrijk en Nederland werd de Europese Grondwet afgewezen. Wel zijn er allerlei pogingen om de Grondwet er in een aangepaste vorm toch door te krijgen. Hoe kunnen we dat voorkomen? Als we het Europa van de Grondwet afwijzen, wat voor een Europa willen we dan wel en hoe kunnen we dat bereiken?

  • Wie bepaalt wat je ziet, ruikt, draagt en denkt?

    Workshop, 14.30-16.00 uur:

    Georganiseerd door ROOD, jong in de SP.

    Een interactieve workshop over de invloed van commercie en nieuwsverslaggeving op wie we zijn en wat we doen. Met verschillende voorbeelden in beeld en geluid. Bijvoorbeeld de aanhoudende en toch wel effectieve verstoring vanuit de energielobby van de ernst van het klimaatprobleem. En, hoe we kijken we naar het Midden-Oosten, aan de hand van Joost Luyendijks boek “Het zijn net mensen” en nieuwsfragmenten van NOS en Al Jazeera. SP-Kamerlid Renske Leijten leidt de workshop.

  • Energie voor armen gaat hand in hand met klimaatverbetering

    Workshop, 14:40 - 16:00 uur:

    Het wereldwijde energiegebruik leidt niet alleen tot klimaatproblemen, maar ook tot hoge prijzen die voor de armen desastreus zijn. Miljoenen mensen hebben zelfs helemaal geen toegang tot energie. Met slimme prijsmaatregelen zijn beide zaken tegelijkertijd én heel makkelijk aan te pakken. In Nicaragua bestaat dit systeem al. Waarom pakt niemand dit op en hoe kan dat veranderen? Paulus Jansen debateert mee.

  • Arbeidsmigranten: gemangeld tussen xenofobie en vrijhandel

    Workshop, 11:00-12:30:

    Welke rol speelt migratie in Nederland en in de landen van herkomst? Waar staan arbeidsmigranten in de discussie? Doel is om een progressieve visie te ontwikkelen op dit thema. Sadet Karabulut praat mee.