PvdA wil definief verbod op gebruik metam-natrium

Source: L. (Lutz) Jacobi i, published on Wednesday, July 2 2014, 2:16.

Afgelopen zaterdag bezocht ik een proefveld voor lelieteelt bij Vledder waar geëxperimenteerd wordt met een alternatief voor het giftige grondontsmettingsmiddel metam-natrium. Gebruik van metam-natrium is tot dit najaar verboden, maar moet voor wat betreft de PvdA definitief verboden worden.

PERSBERICHT

PvdA Westerveld

De PvdA is blij met het tijdelijke verbod op het gebruik van metam-natrium tot dit najaar, maar wil dat het gebruik van dit grondontsmettingsmiddel voor altijd verboden wordt. Ten eerste omdat een risico voor vooral omwonende kinderen niet wordt uitgesloten. Ten tweede omdat een definitief verbod de gebruikers aanmoedigt vaart te maken met het ontwikkelen en het toepassen van alternatieven. Ten derde omdat een slepende discussie over metam-natrium het beeld van Westerveld als een aantrekkelijke vakantiebestemming geen goed doet.

Dit is de uitkomst van een overleg dat PvdA Westerveld zaterdag heeft gehad met Tweede Kamerlid Lutz Jacobi over de bestrijdingsmiddelen die bij de lelieteelt, maar ook bij de teelt van onder andere aardbeien en aardappels worden gebruikt. De gezondheid van mensen telt voor de PvdA heel zwaar.

Fractievoorzitter Jan Puper wil het college aanmoedigen zich maximaal in te blijven zetten om in overleg met de telers ongezonde gevolgen van de lelieteelt te voorkomen. De provincie zou daarbij een helpende hand kunnen bieden door in overleg met de gemeente maatregelen te nemen, die bevorderen dat bedrijven lelies gaan telen op een wijze die geen risico’s met zich meebrengt voor inwoners en bezoekers van Westerveld.

Met Lutz Jacobi is afgesproken in nauw contact te blijven over deze zaak.

Lutz Jacobi bezocht aansluitend samen met Jan Puper (zie foto) het proefveld voor lelieteelt aan de Ten Darperweg tussen Vledder en Wapse. Hier wordt geëxperimenteerd met het gebruik van het desinfectiemiddel Nontox van het Asser bedrijf Watter.