Goed nieuws: Quotumwet naar de Kamer - Main contents
Op de dag dat na de Tweede Kamer ook de Eerste Kamer instemt met de Participatiewet, heeft Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Quotumwet naar de Tweede Kamer gestuurd. De PvdA is daar blij mee.
De Participatiewet (die ingaat op 1 januari volgend jaar) wil mensen die net als ieder ander in, met en door hun werk vooruit willen komen in 't leven maar daar wat meer hulp bij nodig hebben die hulp ook geven. Straks telt niet langer 'het stempeltje' dat je hebt, maar wat je kunt, wilt en nodig hebt. Daarbij is de eerder door het kabinet met vakbonden en werkgevers in het sociaal akkoord gemaakte afspraak om de komende jaren meer dan 125.000 extra banen voor mensen met een beperking te creëren erg belangrijk.
Vanaf volgend jaar wordt strak bijgehouden of werkgevers (en ook de overheid zelf als werkgever) wel 'leveren'. Worden onvoldoende plekken vrijgemaakt, dan (zo is ook in het sociaal akkoord afgesproken) worden bedrijven en overheid bij wet verplicht mensen met een beperking een plaats te geven.
Afgelopen weekend leek het even of Hans de Boer, opvolger van Bernard Wientjes als voorzitter van VNO en daarmee 'werkgeversvoorman' van Nederland, zich onder die afspraken vandaan wilde wurmen. Hij sprak van 'chantage' door het kabinet. De PvdA noemde dat een valse start en nog diezelfde dag liet De Boer weten dat het sociaal akkoord ook wat hem betreft staat als een huis. En zo is het. Werkgevers zelf hebben de afspraken in kwestie gemaakt en moeten ze nu ook waarmaken. Als men het wettelijk quotum wil voorkómen, dan kan dat: door te zorgen dat voldoende mensen met een beperking aan de slag kunnen.
Hans de Boer sprak zich ook uit over het belang van sociale werkplaatsen. Dat belang onderschrijf ik. Ik heb al eerder aangegeven dat ik geloof in de sociale werkvoorziening en de mensen die er werken. De sociale werkvoorziening heeft als geen ander kennis en ervaring als het gaat om het bij elkaar brengen van mensen met een beperking en banen. Die kennis en ervaring kan ze nu voor een bredere doelgroep inzetten.
Als Hans de Boer echt begaan is met de sociale werkplaatsen en de mensen die er werken (en dat geloof ik), heb ik nog wel twee tips voor 'm. De PvdA maakt zich er sterk voor dat in de Quotumwet ook de huidige zeer succesvolle groepsdetachering vanuit sociale werkplaatsen mogelijk blijft. Dat is immers goed voor sociale werkplaatsen, de mensen die er werken en werkgevers. Werkgevers kunnen er dus voor kiezen met sociale werkplaatsen in zee te gaan bij het invullen van vacatures. En nu werkgevers als gevolg van de Participatiewet deel gaan uitmaken van de bij het sociaal akkoord aangekondigde regionale werkbedrijven (en zo het arbeidsmarktbeleid mede vormgeven), kunnen ze ook vanuit die plek zorgen voor een toekomst van de sociale werkvoorziening.
Tenslotte: als werkgevers niet voldoen aan het wettelijke quotum, zullen ze een boete moeten betalen. Als het aan de PvdA ligt, zal die boete niet in de schatkist verdwijnen maar worden ingezet in het belang van mensen met een beperking.