Weeklog Dennis de Jong: Hoe eurokritisch is Europees Links?

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, June 15 2014, 2:32.

Langzamerhand komen de onderhandelingen tussen de verschillende politieke fracties en de individuele partijen ten einde en wordt duidelijk hoe groot de verschillende fracties in het Europese Parlement worden. Ten onrechte gaat alle aandacht daarbij uit naar de fracties die enerzijds Wilders, anderzijds het Engelse UKIP willen vormen. Er zijn echter ook andere eurokritische geluiden in het EP die zich duidelijk distantiëren van extreemrechts: de conservatieven aan de rechterkant en de fractie waar de SP toe behoort, Verenigd Links, aan de linkerkant. Bij Verenigd Links blijkt na de verkiezingen een veel groter deel van de fractie te behoren tot eurokritische partijen dan voorheen. Dat gaat in de komende jaren zeker verschil maken.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

De fractie waar de SP, maar sinds kort ook de Partij voor de Dieren toe behoren, Verenigd Links telt vooralsnog 52 van de 751 zetels. Daarmee wordt het in grootte de vijfde fractie, pal achter de liberalen en de conservatieven. Binnen Verenigd Links werkt de SP vooral samen met gelijkgezinde, eurokritische partijen. Bezetten die voor de Europese verkiezingen 5 van de 35 zetels, na de verkiezingen zijn dat er minimaal 13 en wellicht 18 van de 52. Dit maakt veel verschil. Plotseling is ‘modern links’ een factor van betekenis geworden in onze fractie. Dat betekent dat we veel zichtbaarder zullen worden, ook buiten het EP.

Nu we als eurokritisch smaldeel zo groot zijn geworden, gaan we meer de nadruk leggen op onze eigen voorstellen. Als partijen binnen onze fractie nog vast blijven houden aan het rondpompen van geld via vergroting van het EU-budget, dan zal vanaf nu het tegengeluid veel duidelijker worden: zeker nu ook de Fransen hebben laten weten modern links te willen steunen, moet het mogelijk zijn dat de voorstellen van onze fractie veel luider zullen doorklinken in de plenaire zittingen van het EP.

Voor de SP is het ondenkbaar dat we met extreemrechts samenwerken. Juist daarom is het belangrijk ons eigen eurokritische geluid harder te laten klinken: we kunnen daarmee laten zien dat je niet asociaal hoeft te zijn zoals Wilders, LePen of UKIP, om kritiek te uiten op de bemoeizucht van Brussel. Juist als je voor 100% sociaal gaat, heb je geen behoefte aan dictaten vanuit Brussel over onze nationale begroting (bezuinigen) of over onze publieke voorzieningen (liberaliseren en privatiseren). Dat dit sociale, eurokritische geluid een stuk sterker gaat klinken, is dan ook pure winst.