Weidevogels!!!

Source: L. (Lutz) Jacobi i, published on Tuesday, June 10 2014, 2:18.

Het zijn drukke weken in het Haagse. Het is net alsof alle werk zich ophoopt richting de zomer…De “Kamertrein “ is een “Hogesnelheidslijn” in deze periode!! Er moet nog veel wetgeving door de Tweede Kamer om op tijd voor de invoering in de Eerste Kamer behandeld te worden. Deze week had ik onder meer het debat over het Masterplan IJsselmeer. Daar moet veel gebeuren om de natuur, de visstand en de recreatie te verbeteren. Er is geld en hopelijk nu ook draagvlak voor gezamenlijke aanpak. En elke dag heb ik veel bezoekers en deed ik in deze week mee aan de “Prokkelstagedag”, waarbij mensen met een verstandelijke beperking een dag meelopen als werkstage.

Maar een bijzonder moment in deze week vond ik toch het in ontvangst nemen van het “laatste exemplaar “van het prachtige boek van Niko Groen over ‘Weidevogels in een veranderend landschap”.Je kunt je afvragen : “Alweer een boek over weidevogels? Wat voegt dit nog toe?”

Best veel ontdekte ik!

In het boek wordt ingegaan op de relatie tussen de natuurlijke omgeving en de weidevogels die daar voorkomen. Bijna al ons grasland is inmiddels veranderd in intensief bewerkte, droge, nu kaalgemaaide, raaisgrasakkers op een platteland dat steeds meer verstedelijkt.

Het verschil tussen het landschap in de jaren ’70 en nu wordt heel duidelijk in het boek. Modern grasland is kruidenarm en arm aan insecten, waardoor vogelnesten en kuikens vrijwel geen kans meer maken. En in dit boek worden antwoorden gegeven op vragen over praktische maatregelen die in het belang zijn van weidevogels.

Voor de weidevogels- voor kruidenrijk grasland-, voor minder intensief boeren-, veel meer gericht op kwaliteit van en voor natuur en dierenwelzijn — en voor de uiteindelijke gebruiker en consument—strijd ik al jaren. Helaas is daar in t Haagse nog te weinig draagvlak voor, economische afwegingen wegen veelal zwaarder. Korte termijn politiek heet dat in mijn optiek, want ik verwacht dat over 10 jaar de megastallen weggeconcurreerd zijn door megastallen in andere werelddelen zoals China, en dat wij blijven zitten met uitgeputte grond, onverkoopbare grond en boerenbedrijven die niet meer functioneel zijn,.

Zolang als ik in t Haagse rondloop blijf ik strijden voor duurzaam Boeren en voor de . Weidevogels in Kruidenrijk gras!

Bijzonder is, dat ik deze column net had geschreven en in de krant las dat “Weidevogelhoogleraar “Theunis Piersma de Spinozaprijs heeft gewonnen voor zijn onderzoek naar de trek van de Grutto en andere weidevogels.Hoop dat zijn onderzoek wordt voortgezet en de weidevogels gered worden van hun ondergang !!

Zie ook : www.hallofryslan.nl

www.lutzjacobi/twitter.com