Levende bever in valstrik nekt Groninger stroper (AD)

Source: R.J. (Rudmer) Heerema i, published on Tuesday, June 3 2014.

Een 28-jarige man uit het Groningse Musselkanaal is vanmorgen aangehouden op verdenking van stroperij van onder anderen bevers, een bedreigde diersoort. De politie kwam de verdachte op het spoor na de ontdekking van een levende jonge bever in een valstrik in het Drentse exloo, begin dit jaar.

De aanhouding van de verdachte ging gepaard met een huiszoeking in diens woning. Daarbij werden meerdere dierenhuiden van steenmarters gevonden alsook klemmen en andere vanginstrumenten. Het materiaal is in beslag genomen voor nader onderzoek. De verdachte is aangehouden en voorlopig ingesloten voor verhoor, zo meldt de politie. Valstrik De zaak ging volgens haar aan het rollen nadat een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) van een dierenbeschermingsorganisatie op 2 februari bij het Drentse Exloo een levende bever in een valstrik had aangetroffen. Het jonge dier kon uit zijn benarde en levensbedreigende positie worden bevrijd. In samenwerking met andere BOA's en onder leiding van het functioneel parket, belast met de bestrijding van onder anderen milieucriminaliteit, werd een onderzoek gestart dat leidde naar de man in Muselkanaal. Zwaardere straffen Het kabinet wil stropers zwaarder bestraffen, zo zei staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken eind januari in een debat in de Tweede Kamer. Ze doelde op stroperij 'op land'. De maximale straf daarvoor bedraagt nu twee jaar cel en een boete van 20.000 euro.

Als het aan het kabinet ligt, wordt dat zes jaar en 81.000 euro. Die maximale straffen gelden al voor visstroperij. Het kabinet maakt zich zorgen over de activiteiten van stropers vanwege de schade aan natuur en milieu maar ook omdat ze niet terugdeinzen voor geweld tegen boswachters en politie.

Door AD, redactie 27-5-14, klik hier om het hele artikel te lezen