Weeklog Dennis de Jong: Twee voor Vier

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Monday, May 26 2014, 2:12.

Vandaag was mijn eerste dag na de campagne terug in het Europees Parlement in Brussel. Hetzelfde kantoor als vóór de campagne, maar toch voelt het als een nieuwe start. Allereerst met een geweldige collega, Anne-Marie Mineur, die maar liefst 52.000 voorkeurstemmen kreeg. En met een deels nieuw team, want rond de verkiezingen gaan ook medewerkers goed nadenken over hun toekomst en melden zich nieuwe kandidaten om de eurofractie in Brussel te gaan versterken. Een nieuw begin dus, helaas niet met de 3 à 4 zetels die we hoopten te bereiken, maar Anne-Marie en ik gaan gewoon voor vier werken. Brussel is nog lang niet van de SP af, integendeel. In percentuele stijging van het aantal stemmen waren we na D66 toevallig wel de grootste winnaar van deze verkiezingen.

Anders dan in 2009 weet ik dit keer wat ons te wachten staat: eerst een eindeloze administratieve caroussel om alle papieren in orde te maken, de opbouw van een (deels) nieuw team en dan de onderhandelingen over de verdeling van parlementaire functies. Daaronder vallen ook de lidmaatschappen van commissies. Dat is belangrijk, want via die lidmaatschappen werk je aan je profiel. Je kunt daarbij niet helemaal vrij kiezen: natuurlijk kun je je voorkeur opgeven, maar als veel collega’s uit de fractie waar je als partij bij bent aangesloten, toevallig ook interesse in die commissie(s) hebben, mag je er niet automatisch van uitgaan dat je die commissie(s) ook krijgt.

In 2009 kreeg ik uiteindelijk het lidmaatschap van de interne markt commissie, de commissie burgerlijke vrijheden (Justitie/Binnenlandse Zaken) en de begrotingscontrolecommissie. Het ligt voor de hand dat ik in de nieuwe periode die commissies zal behouden. Als ‘oudgediende’ krijg je van je groep een soort voorkeursbehandeling en als je al vijf jaar in een commissie gezeten hebt, telt dat ook nog eens mee. Voor Anne-Marie ligt de zaak ingewikkelder: zij zal, als ze populaire commissies kiest, moeten opboksen tegen eventuele collega’s met dezelfde interesse.

We gaan deze week alweer flink aan de slag. Niet alleen de keuze voor de commissies, en de aanwerving van deels nieuwe medewerkers zullen veel tijd vragen. Ook moet gelijk vanaf het begin de financiële administratie op orde zijn en er is een goede kans dat we ook nog intern moeten verhuizen, want een nieuw parlement gaat ook alle bureaus weer opnieuw indelen.

Het belangrijkste is echter dat we de kiezer waar voor haar/zijn geld beloofd hebben en dat gaan we waar maken. Keihard ertegenaan. Wie weet, gaat het hele EU-Verdrag op de schop en dan zullen we daar ook in het EP mee te maken krijgen. En anders gaan we in ieder geval alle voorstelde wetgeving toetsen aan onze beginselen: menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Twee SP-Europarlementariërs geeft genoeg slagkracht om onze leuze 100% sociaal ook in Brussel te laten horen.