Binnenvisserij en wegenbouwer in Zwartewaterland - Main contents
Maandag 19 mei bezocht Annie met CDA Zwartewaterland en burgemeester Eddy Bilder de steden Genemuiden en Hasselt in de Kop van Overijssel.
Met vertegenwoordigers van de Combinatie van Beroepsvissers (afdeling Nederlandse Beroepsbinnenvissers) werd vanuit het idyllische Genemuiden een rondvaart over het Zwarte Water en het Zwarte Meer gemaakt. Daarbij belichtten vertegenwoordigers van beroepsorganisaties en de kapitein van de kotter de kansen en belemmeringen van de sector, samen met bestuurders en politici uit de gemeente onder wie wethouder Dick Visserman, Margreet Bosma, Henk Buit, Bert Oegema en Henk Selles.
“Samen - sector en openbaar bestuur - moeten en kunnen wij elkaar versterken”, aldus Annie. “Ik ben trots op onze sector visserij. In mijn jaren in de Tweede Kamer heb ik altijd aandacht voor de belangen van de visserij gehad, naast mijn bijzondere aandacht voor de landbouwsector.”
Marja Bekendam van de internationale vrouwenvissers- en visserijvrouwenorganisatie AKTEA benadrukte ook de rol en het belang van de meewerkende vrouwen van vissers en visserij-ondernemers. Annie erkende onmiddellijk het belang: “Vrouwen zijn van groot belang in elk familie- en gezinsbedrijf. Gewortelde gezinsbedrijven zijn speerpunt van mijn inzet in Europa.”
Hierna bezocht Annie familie-onderneming Schagen Infra in Hasselt, een innovatief en geworteld familiebedrijf in wegen- en overige bouw. Tot dezelfde holding behoort ook Salverda Bouw in 't Harde in de Noord-Veluwe. Johan Schagen - mede-eigenaar - en directeur Gert Brunink lichtten tijdens een gastvrije ontvangst toe waar het in hun bedrijf en tak van sport om gaat. Schagen heeft zich gespecialiseerd in maatwerk binnen de infrasector. Johan Schagen sprak zijn optimisme uit voor wat betreft de toekomst van de economie en de bouwsector in het bijzonder. “Maar”, zo voegde de eigenaar van dit familiebedrijf toe, “de opschaling en de focus liggen in Nederland soms te veel op de grootbedrijven, waarvan multinationals profiteren en waardoor gewortelde familiebedrijven soms onnodig benadeeld worden.”
De directeuren gaven aan dat zij voor een eerlijke concurrentie zijn, maar dat een gelijk speelveld door de wet- en regelgeving uitblijft. Annie beloofde de signalen naar Europees niveau mee te nemen, maar ook graag lijnen uit te zetten binnen de landelijke en provinciale politiek. “Het MKB is heel belangrijk”, beaamde Annie het betoog van Johan Schagen. “En de nationale kop bovenop Europese richtlijnen steekt ook hier inzake aanbesteding weer de kop op. In België is het systeem veel logischer.” Brunink en Schagen gaven vervolgens aan dat voor hen de verantwoordelijkheid voor de eigen regionaal gewortelde medewerkers zwaar weegt, waar dit bij grote multinationals vaak minder het geval is en de loonkostenbeperking vooropstaat.
“Marktwerking is, wij hebben baat bij Europa en werken ook vaak buiten Nederland”, zo gaven de directeuren aan, “maar men moet als overheid, Europese Unie, provincie en als gemeente oppassen dat wij de regie over grote projecten en aanbestedingen niet kwijtraken. Bijvoorbeeld door een tekort aan deskundigheid in huis.” De roep om meer besluitvaardigheid en slagvaardigheid van de kant van de Nederlandse overheden werd bij alle deelnemers aan het werkbezoek breed gedeeld.
Besloten werd dit werkbezoek aan Hasselt met een tour over het schitterende bedrijfsterrein van Schagen Infra en de bijbehorende ondernemingen. Dichtbij werknemers, familiebedrijven, werkgevers en ondernemers bleken hun verschillende belangen ook dichtbij elkaar te liggen! Voor Nederland in Europa is er veel te bereiken, maar ook te bepleiten. De signalen van onze MKB'ers
zal Annie graag meenemen naar Brussel, met mandaat van de kiezers.