CDJA’ers Oost-Nederland vragen aandacht voor Europese verkiezingen

Source: J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, published on Monday, May 19 2014.

Jonge CDJA’ers uit Oost-Nederland gingen het gesprek aan met Annie bij twee jongerenevenementen.

De CDJA’ers vragen zich af, waarom Annie het nú zo belangrijk vindt om naar Europa te gaan. “Ten eerste vanwege de vrede en de veiligheid, maar ook vanwege de economie en met name de landbouw”, zegt Annie. “Jullie toekomst, de toekomst van jullie banen en de eigendom van bedrijven, wordt in de komende jaren bepaald in de Europese politiek.” Daarom, vervolgt Annie, wil ze ook opkomen voor familie- en gezinsbedrijven in alle bedrijfstakken. Ook voor ambulancezorg in grensstreek en platteland, tegen schadelijke accijnsverhogingen van dit kabinet en de belangrijke digitale agenda (internet en aansluiting bij digitale ontwikkelingen) hebben haar volle aandacht. “En natuurlijk jullie jongeren. Ik heb me daarom ook volop ingezet voor Generatie 2014, om zoveel mogelijk jongeren in de gemeenteraden te krijgen binnen het CDA. Nou, dat is ons samen gelukt!” CDJA Twente en Overijssel-leden knikken instemmend. “In mijn eigen gemeente bestaat nu meer dan de helft van de CDA-fractie uit jongeren!”

Maar wat merken wij nu dagelijks van Europa in Midden- en Oost-Nederland, vroegen de jongeren zich af. “Wij merken enorm veel van Europa. In Food Valley, de Wageningen Universiteit in Gelderland, wordt aan innovatie gewerkt met Europese subsidies. Hetzelfde geldt voor onderzoekscentra van Universiteit Twente en de hogescholen als Saxion en Windesheim. En je kunt als jongere of student nu moeiteloos binnen Europa reizen en studeren” En de jonge boeren? “Ik heb mij in het kader van het Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid altijd ingezet voor de jonge boerenregeling, om zo bedrijfsopvolging mogelijk te maken voor onze jongeren!”

En hoe zit dat met de oudere generaties? “Nou, ik heb onlangs bij Tros Kamerbreed nogmaals gezegd dat ik mij samen met Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt uit Enschede ook in het Europees Parlement sterk blijf maken voor het beschermen van onze Nederlandse pensioenen.” Politiek geïnteresseerd als ze is, wil Marriët weten waarom ze in het grensgebied van De Lutte geen bereik heeft met haar smartphone. “Dat is inderdaad een ernstig probleem. Marga Bult heeft voor het Nederlandse grensgebied met Duitsland de #Actie112 opgezet [samen met CDA Dinkelland, Edo van Bree en burgemeester Cazemier, red.]. Ik wil Marga Bult graag helpen en mij ten volle inzetten voor bereikbaarheid en beschikbaarheid van nooddiensten en acute zorg in het buiten- en grensgebied. Europa kan bij de oplossing van dit probleem een grote rol spelen!”

Het is duidelijk: de Europese verkiezingen leven in Oost-Nederland wel bij jong en oud, met een sprekende uitleg erbij. CDJA-afdelingen Overijssel en Twente roepen daarom iedereen - los van eigen voorkeur - op :

Ga stemmen op donderdag 22 mei, want Brussel blijkt best dichtbij!

CDJA Overijssel: Arend Kastelein, Pjotr Koiter, Gerwin Schimmel, Michiel Wiltvank, Niels, Lisanne, Robert, Simon, Marit; CDJA Twente: Mart van Lagen, Gerdien Dekker, Samanda, Lars, Frank, Marloes, Hilde, Mieke, Marc, Mark, Marlies en vele andere leden.