Zorg op maat dankzij wijkverpleegkundige - Main contents
De Partij van de Arbeid wil zorg dicht bij mensen organiseren. Geen anonieme bureaucratische organisaties, maar zorgverleners die midden in de samenleving staan en mensen thuis kunnen helpen. De wijkverpleegkundige is hiervoor een onmisbare schakel. De wijkverpleegkundige geeft verzorging op maat, kent zijn of haar cliënten, zorgt ervoor dat mensen die thuis langer thuis willen blijven wonen dat ook kunnen doen en neemt een kijkje achter de voordeur bij vermoedens dat er iets niet pluis is. Daarmee is hij of zij de spin in het web van verschillende zorgverleners en gemeenten. Door de manier waarop het kabinet de wijkverpleegkundige nu gaat positioneren en financieren kan zij deze cruciale rol ook daadwerkelijk gaan vervullen.
Voor veel mensen is op dit moment de huisarts de toegangspoort tot de gezondheidszorg. Dat is ook niet verwonderlijk. Al jaren achtereen zijn juist zij de belangrijkste vraagbaak en vertrouwenspersoon, omdat zij de voorgeschiedenis van hun patiënten kennen. Huisartsen zijn hét voorbeeld van een geslaagde werking van onze eerstelijnszorg. Niet alleen door de bijzondere band met hun patiënten, maar ook doordat zij kleine ingrepen net zo goed behandelen als specialisten in het ziekenhuis. Echter tegen veel lagere tarieven. Dit systeem staat onder druk. Door bijvoorbeeld substitutie uit ziekenhuizen wordt de wachtkamer van huisarts voller en voller.
Met de herintrede van de wijkverpleegkundige zorgen we voor een nieuwe, extra zorgverlener die middenin de wijk aan de slag gaat. Daarmee maken we de Nederlandse aanpak uniek in de wereld en bijzonder effectief georganiseerd: dicht bij mensen, in wijken, buurten en dorpen. De huisarts en wijkverpleegkundige staan midden in de samenleving. Na jarenlange klachten over zorg die niet meer aansloot bij wat mensen nodig hadden, komt er eindelijk een overzichtelijke, herkenbare en betrouwbare hulp vanuit die eerstelijn.
Om dit systeem te laten slagen is echter één voorwaarde onontbeerlijk. Namelijk dat voor iedereen de wijkverpleegkundige toegankelijk is. Net zoals dat al bij de huisarts en verloskundige het geval is. De wijkverpleegkundige werkt zonder indicaties en kan naar eigen inzicht mensen begeleiden naar de juiste zorg of zelf de handen uit de mouwen steken. Dat is precies waar mensen behoefte aan hebben en wat onze zorg zo effectief maakt. Ik ben dus bijzonder blij dat de wijkverpleegkundige gewoon in het basispakket zit en er dus geen meter gaat tikken zodra de deur opengaat. Zo krijgt iedereen de benodigde zorg en hoeft niemand om financiële redenen de wijkverpleegkundige buiten te laten staan. Goed voor de wijkverpleegkundige die het werk moet doen en goed voor diegenen die zo de beste zorg krijgen die ze nodig hebben.