Weeklog Dennis de Jong: Nog vier nachtjes slapen

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, May 18 2014, 2:20.

Nog even en dan gaan de stembussen voor de Europese verkiezingen open. Nederland loopt er ook nu nog steeds niet warm voor. Veel mensen hebben gewoon niets met het Europees Parlement. Het is ook wel vreemd: zo’n parlement zonder Staat en zonder regering. Maar juist als je met het EP en de Europese Unie niet zoveel op hebt, is het goed te gaan stemmen. Alleen als de sociaal- en christen-democraten hun traditionele meerderheid in het EP verliezen, is er een kans dat de weg naar superstaat Europa wordt verlaten. En als dat nog geen reden genoeg is: als de PvdA en/of de VVD flink verliezen, gaan we dit jaar opnieuw naar de stembus, om na de val van Rutte II een nieuwe Tweede Kamer te kiezen.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

De PvdA en het CDA zitten in het Europees Parlement in fracties die al jaren samen een meerderheid hebben. Als het erop aankomt, stemmen deze fracties altijd voor meer macht voor Brussel. Natuurlijk, ook de Groenen en de Liberalen doen dat. Toch zal het uitmaken of de christen- en sociaal-democraten samen hun meerderheid behouden of niet. Er zullen dan meer en bredere coalities moeten worden gesmeed en dat is in het voordeel van eurokritische partijen zoals de SP. Op dit ogenblik is de meerderheid van christen- en sociaal-democraten in de peilingen al geslonken tot zo’n 40 zetels op een totaal van 751. Nog een klein zetje en ze zijn hun meerderheid kwijt. Door niet op het establishment te stemmen, kan er dus wel degelijk iets veranderen in het EP.

De peilingen laten in Nederland een dramatisch verlies voor de PvdA zien. Voor de VVD gelden betere prognoses, maar ook die partij valt gigantisch terug in vergelijking met de TK-verkiezingen. Als beide regeringspartijen een dreun krijgen, is Rutte II geen lang leven meer beschoren. De toch al erg ontevreden achterbannen van deze partijen zullen hierin het bewijs zien dat het zo niet verder kan. Door niet op de PvdA of de VVD te stemmen, kan het einde van Rutte II zomaar dichterbij komen.

Kortom, er zijn goede redenen om te gaan stemmen en dat strategisch te doen. Verandering is mogelijk, maar dat doe je niet door de gordijnen dicht te trekken en thuis te blijven zitten mokken. Voor wie de SP een warm hart toedraagt, nog een derde reden om te gaan stemmen: het kunnen de eerste landelijke verkiezingen worden, waarbij de SP groter wordt dan de PvdA. Dat zou historisch zijn. Gaat u daarvoor zorgen?