De boodschap van Conchita

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Tuesday, May 13 2014, 2:12.

De meesten van u zullen op 10 mei naar het Eurovisie Songfestival hebben gekeken. In ieder geval deden 6,7 miljoen Nederlanders dat. Zelf was ik ontroerd door de winnares, Conchita Wurst. Ze heeft haar eigen strijd gestreden en daarvoor heb ik groot respect. Nog indrukwekkender vond ik haar schreeuw om vrijheid en vrede. Wat een kracht straalt ze uit! Iemand die niet alleen haar lot in eigen hand neemt, maar zich ook het lot van anderen aantrekt. Klasse!

Het Eurovisie Songfestival was een feestje. Het steekt wat schril af, als ik nu over dat andere Europese event schrijf, de Europese verkiezingen op 22 mei. Veel mensen vinden dat helemaal geen feestje en zappen snel weg als programma’s er aandacht aan schenken. Veel mensen redeneren alsvolgt: "Zakkenvullers zijn het, die Europarlementariërs en bovendien verspillen ze ons belastinggeld ook nog eens via het verhuiscircus Brussel-Straatsburg. Het is gewoon een nep parlement. Ik ga dus niet stemmen."

En toch: die schreeuw van Conchita moet ook in Brussel gehoord worden. Daar heerst nu al 25 jaar een cultuur van markt, markt, markt gekoppeld aan meer macht voor de eurocraten. We hebben maar liefst 28 Eurocommissarissen die zich allemaal willen laten gelden, ook als we helemaal niet zitten te wachten op nog weer meer Brusselse regels of controle van onze nationale begroting door ‘Supercommissaris’ Rehn. De combinatie van de fixatie op de belangen van grote bedrijven en hun marktdenken en de machtshonger van eurocraten leidt tot een eenheidsworst, waarin mensen zich steeds minder vrij voelen. Daarbij komt dat de ongelijkheid in Europa door de euro steeds groter is geworden. Vraag het maar aan Spaanse, Griekse of Portugese jongeren. Die zien geen toekomst meer in hun land. Extreem-rechtse bewegingen winnen er terrein en vormen een bedreiging voor de vrede in Europa.

Met Conchita schreeuw ik om vrijheid en vrede. Dat kan alleen maar, als we Nee zeggen tegen deze Europese Unie en gaan bouwen aan eerlijke samenwerking tot wederzijds voordeel. Daar staat de SP voor, maar als u niet gaat stemmen, gaat niet alleen uw stem maar ook de stem van Conchita verloren.