Weeklog Dennis de Jong: Detentiecentrum Rotterdam op 4 mei - een treurige herdenking

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, May 4 2014, 2:29.

Vanavond neem ik deel aan de maandelijkse wake bij het centrum voor vreemdelingendetentie in Zestienhoven, bij Rotterdam. Het is diep treurig dat we voorafgaand aan de officiële Dodenherdenking ook doden moeten betreuren van vreemdelingen die in Nederland zelfmoord hebben gepleegd vanwege het harde beleid van de Nederlandse regering. Als we Europese en internationale regels respecteren, moet er zo snel mogelijk een einde komen aan het opsluiten van vreemdelingen als pressiemiddel om ze te laten vertrekken. Hopelijk is de wake volgend jaar overbodig.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Dennis de Jong

Iedere eerste zondag van de maand protesteert een groep mensen bij detentiecentrum Rotterdam. Dat ligt pal naast het vliegveld. Vreemdelingen, waaronder veel afgewezen asielzoekers, zitten daar vast. Dagbesteding is er niet, want die is afgeschaft vanwege de kosten. Maar als SP verzetten we ons vooral tegen het opsluiten van mensen, als er geen uitzicht is op hun vertrek. Dan wordt detentie een soort chantagemiddel: maak het leven zo moeilijk mogelijk, dan gaan ze vanzelf wel weg. Ook is er sprake van een draaideur: een tijdje gedetineerd, dan weer even vrij, en daarna opnieuw gedetineerd.

Deze praktijken zijn in strijd met Europees recht, maar ook los daarvan moet je dit niet willen. Natuurlijk moeten asielzoekers vertrekken, als hun asielverzoek is afgewezen. Dat moet echter wel mogelijk zijn: veel landen weigeren mee te werken aan het terugnemen van hun burgers. Ook zijn er nog wel eens vragen over de identiteit en over de nationaliteit van afgewezen asielzoekers. In dergelijke gevallen is er geen uitzicht op vertrek en mag je dit niet afwentelen op de vreemdelingen. Zij horen niet thuis in detentiecentra.

Daarom ben ik solidair met de groep die de wake iedere maand organiseert. Ik zal er een korte speech houden. Ik eindig optimistisch: er is een nieuwe wet in de maak die het detentiebeleid van Nederland gaat veranderen. Hopelijk wordt die wet snel door het parlement geloodst. Wat zou het mooi zijn als volgend jaar de wake niet meer gehouden zou worden, niet vanwege gebrek aan belangstelling, maar omdat het detentiecentrum dan is gesloten.