Mes in aantal dierproeven (Trouw)

Source: R.J. (Rudmer) Heerema i, published on Tuesday, March 4 2014.

Actieplan staatssecretaris Dijksma met gejuich ontvangen.

Het plan van staatssecretaris Dijksma (economische zaken) om het aantal dierproeven drastisch terug te dringen, is gisteren met gejuich onthaald. Zowel universitair onderzoekers als Kamerleden zijn er blij mee, al tekenen professoren erbij aan dat er dan wel extra geld moet komen.

Dijksma presenteerde gisteren een actieplan dat het leed voor de dieren aanzienlijk moet verminderen. De PvdA-bewindsvrouw wil dat er veel vaker alternatieve testmethodes komen en dat minder proefdieren al de dood vinden nog voordat ze bij onderzoek betrokken zijn geweest.

Professor Coenraad Hendriksen, die aan de Universiteit Utrecht onderzoek doet naar alternatieven voor dierproeven, vindt het een ambitieus plan. "Alternatieve methoden zijn een goed idee, maar er moet wel geld komen om die te ontwikkelen. Als ze al gebruiksklaar op de plank lagen dan werden ze nu al wel gebruikt."

Hoewel het actieplan geen bedragen toezegt, laat de woordvoerder van staatssecretaris Dijksma weten dat er in principe geld beschikbaar is voor zulke projecten. Welke onderzoeken er precies nodig zijn zal eerst besproken worden in een denktank waarin onderzoekers, bedrijven en opdrachtgevers van onderzoek samenkomen.

Deze nadruk op samenwerking zorgt ervoor dat er brede steun is voor het actieplan. Het leidt tot opmerkelijke coalities. Zo diende VVD- Kamerlid Rudmer Heerema afgelopen december samen met de Partij voor de Dieren een motie in over proefdieren. Zijn fractie stemde echter ook tegen een aantal voorstellen die volgens Heerema tot te veel regels zouden leiden. Het idee van publiek-private samenwerking vindt hij, net als zijn collega Jaco Geurts van het CDA, wel positief. De partijen omarmen het plan van Dijksma dan ook wel.

Het actieplan is voor een belangrijk deel een reactie op voorstellen vanuit de Tweede Kamer. Dion Graus van de PVV is dan ook tevreden dat er nu op het gebied van dierenwelzijn door verschillende partijen samengewerkt wordt. Samen met de Partij voor de Dieren probeert hij het lot van proefdieren al een aantal jaar op de agenda te zetten

Trouw, 1 maart 2014