Mogen we alsjeblieft zelf bepalen of we hoveniers onder het lage BTW-tarief brengen?

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, March 9 2014, 2:24.

Deze week kreeg ik het antwoord van Eurocommissaris Semeta op mijn brief, waarin ik hem namens de branchevereniging VHG(“ondernemers in het groen”) gevraagd had naar mogelijke toepassing van het 6%-tarief op diensten van hoveniers. Zijn antwoord was een keihard ‘nee’. Het zou de concurrentie op de Europese interne markt kunnen verstoren. Dat is natuurlijk te gek voor woorden: de crisis treft de hoveniers hard en het maakt veel verschil of ze onder het 21%- of 6%-tarief vallen. Dat moeten we gewoon zelf kunnen beslissen.

De Europese Commissie is hier overigens niet de enige of zelfs de grootste vijand. Semeta legt omstandig uit dat hij juist getracht had om de hoveniers en andere arbeidsintensieve diensten toe te voegen aan de lijst waar lidstaten het lage BTW-tarief op mogen toepasssen. Het waren de ministers van Financiën die kozen voor een kortere lijst. Weg hoveniers.

Bij verdere lezing wordt het nog erger: de ministers hebben aangekondigd de lijst nog verder te gaan inkorten, want de mogelijkheid om een laag BTW-tarief te kunnen toepassen, zou wel eens concurrentieverstorend kunnen werken. Semeta voegt eraan toe dat het in tijden van budgettaire krapte heel onverstandig is om lage BTW-tarieven te hanteren.

Grote bedrijven hebben baat bij een eenheidsworst: overal in Europa gelijke regels en dus ook gelijke BTW-tarieven. Voor het MKB ligt dat vaak anders, zeker als het om bedrijven gaat die vooral binnenslands actief zijn. De hoveniers hebben niet zo’n boodschap aan gelijke regels in heel Europa: die willen graag aan het werk, en wel tegen het lage BTW-tarief.

Het voorbeeld toont weer eens aan hoe ver we doorgeslagen zijn in de Europese regelmakerij. Semeta is heel duidelijk: we gaan toe naar één stelsel voor de BTW in heel Europa. Terwijl lidstaten voor een aantal diensten nu zelf nog uitmaken hoe ze worden belast, is de trend volgens Semeta, dat zowel over de tarieven als over de diensten en goederen waarvoor een laag BTW-tarief geldt, nog strengere afspraken gemaakt gaan worden. Dat belooft niet veel goeds. Zeker niet voor de hoveniers, maar ook niet voor de Nederlanders die belangrijke beslissingen graag zelf bepalen, gewoon via de nationale democratie. Hoog tijd voor een lossere vorm van samenwerking, hoog tijd voor meer SP, ook in het Europees Parlement.