GEWELDSESCALATIE IN OEKRAÏNE

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Wednesday, February 19 2014, 15:30.

Het leek even de goede kant op te gaan in de onderhandelingen tussen de oppositie en de regering in Oekraïne, maar van dat optimisme is nu niets meer over. Bij straatgevechten tussen betogers en oproerpolitie in het centrum van de hoofdstad Kiev vielen gisteren en vandaag zeker 25 doden, onder wie zeven agenten. Ook zouden er meer dan duizend gewonden zijn gevallen. Vanwege dit geweld wordt er in de EU maar ook daarbuiten steeds openlijker gesproken over sancties tegen de verantwoordelijken. Gerichte sancties lijken mij ook op zijn plaats. Het is belangrijk dat hierbij ook oog is voor de nauwe banden tussen politiek, bedrijfsleven en criminaliteit in Oekraïne en hoe Nederland wordt gebruikt als voordelige belastingroute. Enkele dagen geleden stond hierover een zorgwekkend artikel in De Volkskrant. Ik heb er onderstaande vragen over gesteld. Morgen zullen we in de Tweede Kamer debatteren over de ontwikkelingen in Oekraïne. Ik zal dan nadrukkelijk aandacht vragen voor de mogelijkheid sancties in te stellen.

  • 1. 
    Kent u de berichten ‘Oekraïense elite volgt Nederlandse belastingroute’ en ‘Miljonairs maken in Oekraïne de dienst uit’? 1)
  • 2. 
    Kunt u bevestigen dat zakenpartners van de Oekraïense president Janoekovitsj gebruik maken van een Nederlandse (en Britse) brievenbusmaatschappij waarmee de winsten van bedrijven buiten bereik van de Oekraïense belastingdienst kunnen worden gehouden? Indien neen, wat zijn dan de feiten?
  • 3. 
    Welk beeld heeft u van de omvang van deze praktijk?
  • 4. 
    Hoe beoordeelt u deze praktijk?
  • 5. 
    Kunt u aangeven of de in Amsterdam gevestigde Energoinvest Holding voldoet aan de (nieuwe) eisen van het ministerie van Financiën voor belastingontwijking door buitenlandse bedrijven? Kunt u dit ook aangeven voor de deels in Den Haag gevestigde Mako Holding, die eigendom is van de zoon van de Oekraïense president, Alexander Janoekovitsj. Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 6. 
    Kunt u bevestigen dat in de Oekraïense kolenindustrie, waar beide holdings betrekking op hebben, grotendeels gebruik wordt gemaakt van illegaal gewonnen kolen en dat deze praktijk wordt gebruikt om geld wit te wassen?
  • 7. 
    Hoe beoordeelt u de door menig analist geconstateerde nauwe banden tussen politiek, bedrijfsleven en criminaliteit in Oekraïne? Bent u het met mij eens dat dit een belemmering is op de democratische ontwikkeling in het land?
  • 8. 
    Deelt u mijn zorgen over het gegeven dat journalisten die deze nauwe banden ter discussie stellen grote risico’s lopen? Wordt hier, al dan niet in EU-verband, aandacht aan besteed?

Bronnen:

  • 1. 
    Oekraïense elite volgt Nederlandse belastingroute & Miljonairs maken in Oekraïne de dienst uit, de Volkskrant, 14 februari 2014.