Weeklog Dennis de Jong: Voer - de juiste - strijd tegen de Brusselse regels

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, February 9 2014, 2:21.

Als SP voeren we al jaren strijd tegen Brusselse bemoeizucht; nu, met de naderende Europese verkiezingen, hoor je andere partijen ook opeens roepen om minder Brusselse regels. Overigens drukken de sociaal- en christen-democraten in het Europees Parlement na de verkiezingen gewoon weer de ene na de andere wet door. Hun opstelling is echter niet alleen hypocriet, maar ook asociaal: van Wilders tot Timmermans, ze willen allemaal als eerste de regels schrappen ‘waar bedrijven last van hebben’. Dat zijn meestal regels over arbeidsomstandigheden en milieuregels. Over regels ‘waar wij allemaal last van hebben’, zoals alle wetten over liberalisering van publieke diensten of over het ‘economisch bestuur’ hoor je ze echter niet. Strijden tegen Brusselse bemoeizucht is prima, maar laten we wel de juiste strijd voeren.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Het kwam deze week toevallig samen: het rapport dat Wilders heeft laten schrijven over de gevolgen van een Nederlands uittreden uit de EU, en de stemming in het EP over een rapport over ‘betere regelgeving’. Eén van de grote besparingen die volgens Wilders’ studie het uittreden uit de euro zou opleveren, komt, doordat we dan af zouden zijn van de Brusselse regels ‘waar bedrijven last van hebben’. Nu zijn er heel veel Brusselse regels waar gewone mensen en kleine zelfstandigen last van hebben, maar dat zijn hele andere regels dan de regels waar de multinationals last van hebben. Bij de SP denken we bij Brusselse bemoeizucht dan ook in de eerste plaats aan de regels rondom het economisch bestuur, die het budgetrecht van de Tweede Kamer enorm hebben verzwakt, en natuurlijk aan de bemoeienis van Brussel met onze publieke voorzieningen, zoals energie, water, openbaar vervoer, zorg en onderwijs.

Ook denken we bij foute regels aan regels die misschien wel gunstig zijn voor grote bedrijven maar onuitvoerbaar voor kleinere MKB-bedrijven. Zo willen we aanpassing van Europese regels die de franchisegever teveel beschermen. Dan gaat het om vestigingen van bedrijven die er op het eerste gezicht uitzien als keten, maar die in wezen een samenwerkingsverband van onafhankelijke ondernemers zijn. Volgens de branchevereniging blijft er van dat ondernemerschap steeds minder over, omdat de ‘formule’ steeds minder vrijheid laat en bovendien steeds meer van de winst van de franchisenemer afroomt.

Wilders, Rutte, Buma en Timmermans willen nu het mes zetten in Brusselse regels waar het bedrijfsleven last van heeft. Daarmee kiezen PVV, VVD, CDA en PvdA voor de multinationals en laten ze de vakbeweging, consumenten- en milieuorganisaties in de kou staan. Als SP gaan we daarentegen voor 100% sociaal. Dat betekent dat we het mes zetten in de asociale regels uit Brussel: weg met het economisch bestuur en een einde aan de ‘rafelranden’ van de interne markt, waarmee onze publieke voorzieningen worden vermarkt. Laten dat nou net de regels zijn waar multinationals geen last van zeggen te hebben en waar je de andere partijen dan ook niet over hoort. Hun strijd is een asociale strijd tegen regels die ons allemaal beschermen en voor regels die goed zijn voor de multinationals. Voor de SP de taak dit te ontmaskeren en juist de asociale Brusselse regels te bevechten.