Keuzevrijheid scholen voor stage - Main contents
Scholen die willen, kunnen een maatschappelijke stage aanbieden. Dat is zo en dat blijft zo, ook nu het verplichte karakter van deze stage verdwijnt. Daar ben ik blij mee. Want ik ken veel scholen die fantastische stages aanbieden. Het komt echter ook voor dat de maatschappelijke stage niet meer dan een ‘moetje’ is. Ik zie dan liever dat scholen meer aandacht besteden aan reguliere vakken.
De maatschappelijke stage vind ik een mooi initiatief. Jongeren leren hoe je een bijdrage kunt leveren aan de maatschappij. Maar het werkt niet voor alle scholen en leerlingen. Daarom willen we scholen meer ruimte en zeggenschap geven. Dit doen we door de maatschappelijke stage niet langer te verplichten. Wel zal de maatschappelijke stage blijven gelden als onderwijstijd, als een erkend programmaonderdeel voor het diploma. Scholen krijgen dus zelf de keuze of zij stages willen aanbieden.
We mogen best vertrouwen hebben in scholen. Zo blijkt uit onderzoek van de besturenraad dat met het vervallen van de verplichting 69 procent van de scholen de stage aanbieden. Het bedrag dat vrijkomt door de afschaffing van de verplichting moeten we investeren in het onderwijs. Bijvoorbeeld in de kwaliteit van docenten. Zodat onze kinderen goed onderwijs krijgen. Dat is immers de beste investering in de toekomst.