Weeklog Dennis de Jong: Stop waanzinnig plan voor verplichte spionnenkastje in auto’s

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, February 2 2014, 2:00.

Deze weken spreken we in het Europees Parlement over een voorstel om autofabrikanten te verplichten een kastje in te bouwen dat automatisch 112 belt, als je een ongeluk krijgt. Handig en het bespaart levens. Of toch niet? De 112-centrales zijn hierop nog niet voorbereid, maar tal van bedrijven vinden de gegevens over waar je hebt gereden, machtig interessant en laat dat kastje dat nu ook allemaal registreren. Voor hen kan het kastje dan ook niet vroeg genoeg geplaatst worden. Wat de SP betreft, moet iedere automobilist zelf kunnen beslissen of zo’n kastje aan staat of niet, maar onder druk van de grote bedrijven, wil de meerderheid in het EP het permanente gebruik verplicht stellen.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Het is je reinste hypocrisie: bij de eerste presentatie in het EP van het systeem dat officieel eCall wordt genoemd, bleek al direct dat het eigenlijk nog nergens goed werkt. In Tsjechië hadden ze er wel enige ervaring mee, maar ook daar bleek het moeilijk voor de 112-centrale alle berichten van de kastjes te verwerken. In zo’n geval zou je denken: laten we eerst maar eens wat meer ervaring opdoen. Maar nee, het kastje moet er komen en iedereen moet hem gebruiken. Dat is vreemd.

De aap kwam uit de mouw, toen we het gingen hebben over de privacy aspecten. Niet alleen meldt het kastje namelijk ongelukken aan 112, het houdt ook permanent bij waar je rijdt, hoeveel veiligheidsriemen zijn aangesnoerd, wat het gewicht is van de auto met passagiers etc. Die informatie geef je dus ook aan 112, wat in de praktijk neerkomt op de politie, brandweer en ambulances. Als het systeem goed zou werken, zou je sneller hulp kunnen krijgen bij ongelukken. Dat is natuurlijk mooi, maar als je niet wilt dat al die andere gegevens ook permanent bekend zijn, zou je het systeem ook moeten kunnen uitschakelen. De meerderheid in het EP vindt dat echter geen goed idee en dat is raar voor een parlement dat zegt altijd zoveel waarde te hechten aan privacybescherming.

De echte reden voor de haast en het verplichtende karakter van het wetsvoorstel heeft niets te maken met het redden van levens. De Googles van deze wereld vinden het reusachtig interessant om te kunnen registreren wie waar rijdt en met hoeveel personen. Dat soort informatie is uit reclameoogpunt goud waard. En dus worden er nu al applicaties ontwikkeld die het kastje ook geschikt maken voor commerciële doeleinden. Daar gaat het om en de meerderheid van het EP is nog steeds niet ongevoelig voor zo’n commerciële lobby.

Wat mij betreft, blijft de automobilist de baas. Iedereen die gebruik wil maken van het kastje, moet dat kunnen doen. Over een aantal jaar, als de 112-systemen eindelijk zijn aangepast, kan het nuttig zijn, voor als je onverhoopt een ongeluk krijgt en bijvoorbeeld snel een ambulance ter plaatse moet zijn. Daar staat tegenover dat de 112-diensten en wie al niet dan wel meteen allerlei persoonsgegevens van je krijgen. Dat is een afweging, die iedereen waarschijnlijk anders zal maken. Alle reden om het ding een aan- en uitknop mee te geven. De christen-democraten en sociaal-democraten willen dat voorstel echter niet. Die zijn nog steeds te gevoelig voor de lobby van de industrie. Het is maar dat u het weet, als u op 22 mei op een van die partijen had willen stemmen.