TURKSE ARTSEN AAN DE LEIBAND

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Thursday, January 23 2014, 13:41.

Afgelopen zomer leidden plannen voor de aanpak van een park in Istanbul tot enorme protesten door heel Turkije. Dit gebeurde vooral als reactie op de keiharde, excessieve onderdrukking van de eerste protesten door de Turkse veiligheidsdiensten. Een aantal mensen kwam tijdens de demonstraties om het leven en duizenden raakten gewond of werden opgepakt. Tijdens de protesten werd ook hardhandig opgetreden tegen artsen die zich in geïmproviseerde klinieken over gewonde demonstranten ontfermden. Inmiddels is in Turkije een wet aangenomen die artsen verplicht voortaan vooraf toestemming van de autoriteiten te verkrijgen om dergelijke klinieken op te zetten. Artsenorganisaties luiden de alarmbel hierover omdat zij vrezen dat artsen hierdoor in sommige gevallen mogelijk niet aan hun ethische en professionele verplichtingen kunnen doen. Ik deel die zorgen zonder meer. Daarom heb ik de minister de volgende vragen gesteld:

  • 1. 
    Kent u het bericht ‘Turkey signs law ‘criminalizing’ medical first aid without govt permit’? 1)
  • 2. 
    Kunt u bevestigen dat in Turkije een wet is aangenomen die op straffe van hoge boetes of meerdere jaren gevangenisstraf vereist dat artsen vooraf toestemming van de autoriteiten moeten verkrijgen voordat spoedeisende eerste hulp mag worden verleend? Indien neen, wat zijn dan de feiten?
  • 3. 
    Deelt u de stevige kritiek op de wet van meerdere artsenorganisaties en van de VN rapporteur ter zake, onder andere dat deze wet ingaat tegen de ethische en professionele verantwoordelijkheden van artsen? Indien neen, waarom niet? 2)
  • 4. 
    Herinnert u zich uw uitlatingen tijdens een algemeen overleg over Turkije in juni 2013, waarin u onder meer stelde dat het ernstig is als artsen zich bezwaard of beperkt voelen bij het voldoen aan hun hippocratische eed doordat ze bang zijn dat ze daarvoor zullen worden gestraft door een overheid? 3)
  • 5. 
    Bent u bereid bij uw Turkse collega’s uw zorgen over de nieuwe wet te uiten en erop aan te dringen dat artsen onder geen beding moeten worden tegengewerkt bij het uitvoeren van hun hippocratische eed?

Bronnen:

  • 1. 
    Turkey signs law ‘criminalizing’ medical first aid without govt permit, http://rt.com/news/turkey-health-ban-aid-850/, 19 januari 2014.
  • 2. 
    Turkey Passes Bill that Criminalizes Emergency Medical Care, http://physiciansforhumanrights.org/press/press-releases/turkey-passes-bill-that-criminalizes-emergency-medical-care.html, 3 januari 2013.
  • 3. 
    Algemeen overleg over Turkije, https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33400-V-156.html, 25 juni 2013.