Niet nog meer macht naar Brussel

Source: L. (Louis) Bontes i, published on Tuesday, January 21 2014, 2:26.

Voorzitter, allereerst wil ik het Burgerforum complimenteren met haar initiatief, een initiatief dat ik een zeer warm hart toedraag. De meer dan 63.000 opgehaalde handtekeningen geven aan dat heel veel mensen zich zorgen maken over de ontwikkelingen binnen de huidige Europese Unie.

En, Voorzitter, eigenlijk wisten we dat al. In 2005 stemde bijna 62 procent van de Nederlanders tegen de Europese Grondwet. De beelden van die uitslag zal ik nooit vergeten. De paniek in de ogen van de mensen die het liefst een Verenigde Staten van Europa zien verrijzen, staat nog steeds op mijn netvlies gebrand.

Ondanks dat duidelijk ‘nee’ in 2005, Voorzitter, is de macht van Brussel in de loop der jaren alleen maar verder toegenomen. Dit Huis, de Tweede Kamer der Staten-Generaal, heeft steeds minder te vertellen. Onze democratie raakt steeds verder uitgehold.

Ik ben het dan ook, Voorzitter, volkomen eens met het initiatief dat wij vandaag behandelen. De sluipende overdracht van bevoegdheden aan de Europese Unie moet inderdaad een halt worden toegeroepen. En als de politiek dan toch nieuwe bevoegdheden aan Brussel wil overgedragen, zou er inderdaad telkens een referendum gehouden moeten worden waarin de Nederlandse bevolking zich over die overdracht kan uitspreken. Het lijkt mij, Voorzitter, dat iedere ware democraat dit voorstel zou moeten omarmen. Dus ook de Democraten66.

Voorzitter, zoals u weet ben ik zelf lid geweest van het Europees Parlement. Ik heb met eigen ogen kunnen zien hoe de huidige Europese Unie functioneert. Het is een gedrocht.

Voorzitter, de Europese volkeren willen geen superstaat, de Europese volkeren willen soevereiniteit. Zo leidt de aan ons opgedrongen euro niet tot successen of saamhorigheid. Integendeel, het schaadt de Europese economieën en het brengt spanningen op ons continent.

Voorzitter, de Europese integratie is een elitair, technocratisch project. Dat is het altijd geweest en dat zal het denk ik ook altijd blijven. Nooit is er onder de Europese bevolkingen veel enthousiasme voor geweest. Natuurlijk, economische samenwerking is zeer gewenst. Niemand wil gras op de kades van Rotterdam, daarom blijf ik pleiten voor een hernieuwde, moderne Europese Economische Gemeenschap. Maar de luchtkastelen van de heren Barroso, Van Rompuy en Verhofstadt kunnen we echt missen als kiespijn.

Het is pijnlijk te constateren dat er straks bij de Europese verkiezingen in mei eigenlijk geen goede keuze is te maken. Bijna alle partijen zijn Eurofiel. De PVV niet, maar die partij wil samenwerken met de antisemiet Jean-Marie Le Pen en de antisemitische Oostenrijkse FPO. In mijn periode als Europarlementariër heb ik op verzoek van Geert Wilders samen met de heer Madlener andere plekken aangevraagd, om zo in de plenaire zaal verder van het Front National, verder van Jean-Marie Le Pen, af te zitten. In die tijd stak overigens het wel fatsoenlijke Britse UKIP herhaaldelijk de hand uit naar de PVV. De PVV kon bij UKIP in de fractie. Maar dat wilde Geert Wilders niet… Een politieke blunder van jewelste.

Voorzitter, de Nederlandse bevolking moet zich naar mijn mening, ook buiten de Europese verkiezingen, uit kunnen spreken over de voortgang en de richting van het opgedrongen Europese-experiment. Willen we op termijn een federaal Europa, met Nederland als een soort provincie? Of willen we een trots, soeverein en onafhankelijk volk zijn? Dat is de keuze, dat is de kernvraag. En de beantwoording van die vraag laat ik eerlijk gezegd liever over aan de Nederlandse bevolking, dan aan onze politieke elite. Daarom steun ik dit burgerinitiatief.