Stadsbegroting 2014-2017

Source: H.S. (Hayke) VeldmanĀ i, published on Wednesday, November 13 2013.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Hayke Veldman

Afgelopen drie maanden gingen er 23 bedrijven in Nijmegen failliet waardoor 187 werknemers hun baan kwijtraakten.Dit is bijzonder triest voor de betreffende werknemers, triest ook voor de ondernemers die het niet gelukt is hun zaak overeind te houden en slecht voor onze lokale economie, want met het verdwijnen van het ene bedrijf wordt ook altijd een toeleverancier of afnemer geraakt.

De gemeente heeft hierin geen directe verantwoordelijkheid, het college gaat niet over het wel of niet voortbestaan van bedrijven, de wethouder economische zaken valt in deze dan ook niet direct iets te verwijten. Er valt wel een verwijt te maken aan deze wethouder als het gaat om de klantvriendelijkheid van de gemeente voor het MKB. Nijmegen scoort een beschamende 50e plaats in Gelderland. Voor het complete beeld: Gelderland telt 56 gemeenten. In 2010 scoorde Nijmegen nog een 26e plek. Conclusie: als gaat om het beleid, de lasten en de communicatie gericht op ondernemers scoort dit college een dikke onvoldoende.

Dit college had de ambitie om Nijmegen een sociale stad te laten zijn. Een sociale stad is een stad met een florerende economie. Dat is dit college niet gelukt. Ach de VVD altijd met z'n aandacht voor ondernemers hoor ik nu sommigen denken. Ja! Ja de VVD heeft hart voor de Nijmeegse ondernemers, want ja deze ondernemers zorgen voor werk, want ja juist het MKB, juist deze bedrijven zorgen voor werkgelegenheid. En juist dat is zorgen voor een sociale stad. Er is vanuit het college onvoldoende inspanning geweest om onze lokale economie optimaal te laten functioneren. Er is onvoldoende inspanning geweest om de lokale werkgelegenheid te behouden. Zie hiervoor ook de uittocht van menig bedrijf uit de stad de afgelopen jaren. Dit tij moet gekeerd worden en wel zo snel mogelijk.

De VVD zet daarom stevig in op een ondernemende en werkende stad. De VVD maakt extra geld vrij voor acquisitie, bedrijven naar de stad toe halen. Wij trekken extra geld uit om de klantvriendelijkheid van de gemeente te verbeteren en snijden niet in de formatie van het Bedrijvenloket. De VVD draait de zoveelste greep in het Ondernemersfonds terug, wij voeren de toegezegde verlaging van belastingen wel versneld door en draaien de verhoging van rioolheffing terug. De VVD wil de 56 bussen uit het kernwinkelgebied halen en maakt vijf miljoen euro vrij voor verbeteringen van de openbare ruimte in de binnenstad. Ook dat draagt bij aan een ondernemende en werkende stad.Een sociale stad is een veilige en vitale stad. Nijmegen staat op een derde plek in lijst van steden met meeste inbraakrisico. Goed dat er nu in diverse stadsdelen voorlichtingsavonden zijn voor het beter beveiligen van de woning. Maar er is meer nodig, zowel preventief als repressief. De ambitie mag, nee, moet hoger. De VVD draait dan ook de bezuinigingen op het Veiligheidshuis en op veiligheidsprojecten terug en stelt nog eens 100.000 euro extra beschikbaar voor veiligheid.

Een vitale stad heeft de voorzieningen die nodig zijn. De VVD reserveert geld voor het openhouden van zwembad Dukenburg en we reserveren jaarlijks geld voor de ondersteuning van sportverenigingen of sportvoorzieningen. We roepen de Nijmeegse sport op zich te melden bij de gemeente zodat we in gesprek kunnen over waar de ondersteuning geleverd kan worden.

Een vitale stad heeft voldoende speelplekken, parkeerplaatsen en groen. De VVD trekt vijf miljoen euro uit voor het op peil houden van het gewenste kwaliteitsniveau in Nijmegen-Noord.

De VVD kiest ook voor een bereikbare en toegankelijke stad. Tien miljoen euro investeringsgeld voor het aanleggen van een goede ringweg, tien miljoen euro voor de bouw van een garage bij de Hezelpoort. En daar waar dit college kiest voor het uitbreiden van het betaald parkeren naar alle zondagen kiest de VVD voor gratis parkeren op alle zondagen.

In ons amendement op de Stadsbegroting dat wij indienen, "Het werkend alternatief", staan nog meer voorstellen. Voorstellen waarbij we als gemeente gaan doen wat nodig is voor de stad. Werken aan een ondernemende stad, werken aan een veilige en vitale stad, werken aan een bereikbare en toegankelijk stad. Kortom, voorstellen waarbij de gemeente gaat doen wat nodig is.