Geen STEUN AAN bedrijven in NEDERZETTINGEN - Main contents
Eind deze week zal Nederland met Israël een samenwerkingsforum overeenkomen. Tijdens debatten in de Tweede Kamer heb ik er keer op keer op aangedrongen dat het nu niet het moment is om zo’n forum te organiseren en dat gevreesd moet worden dat de illegale nederzettingen van dit forum zullen profiteren. Uit een artikel van het NRC Handelsblad van maandag blijkt dat mijn vrees niet ongegrond is. Verschillende nederzettingenbedrijven blijken zich immers te hebben ingeschreven voor het samenwerkingsforum en minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zal zelfs een bezoek brengen aan het Israëlisch bedrijf Mekorot, dat water uit bezet gebied oppompt en naar nederzettingen voert. Ik heb hier grote zorgen over en heb daarom, samen met mijn collega’s van D66, PvdA en GroenLinks, de volgende vragen gesteld:
1
Wat is uw reactie op het artikel “Kabinet ondergraaft eigen ontmoedigingsbeleid”? 1)
2
Klopt het dat de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking volgende week maandag (9 december) een bezoek brengt aan het Israëlisch bedrijf Mekorot, dat water uit bezet gebied oppompt en dat naar nederzettingen voert? Zo ja, loopt dat in de pas met het ontmoedigingsbeleid dat dit kabinet nastreeft?
3
Klopt het dat Israëlische bedrijven die gevestigd zijn in of actief zijn in nederzettingen, gebruik mogen maken van de koppelwebsite van de ambassade Tel Aviv, dat zij welkom zijn bij werkgroepen, en aanwezig zijn bij een netwerkreceptie die Nederland in Israël organiseert? Zo ja, hoe verhoudt zich dat tot het Nederlands beleid om economische relaties met Israëlische bedrijven die opereren in nederzettingen in bezet gebied te ontmoedigen?
4
Heeft u bij de voorbereidingen van het Nederlands-Israëlische samenwerkingsforum in het contact met Israëlische autoriteiten uw interpretatie van het territoriaal bereik van dit forum geëxpliciteerd en gecommuniceerd dat het bereik zich niet mag en zal uitstrekken tot de bezette Palestijnse gebieden? Zo ja, hoe hebben de Israëlische autoriteiten daarop gereageerd en welke afspraken zijn ter zake gemaakt? Zo neen, waarom heeft u dat niet gedaan?
5
Heeft u de territorialiteit van de op te richten samenwerkingsfora met de Palestijnse autoriteiten besproken? Hebben zij u verzocht ervoor te zorgen dat het territoriaal bereik van het Nederlands-Israëlisch samenwerkingsforum zich niet zal uitstrekken tot bezet Palestijns gebied? Zo ja, hoe heeft u op dit verzoek gereageerd?
6
Op welke wijze heeft u het advies van de Externe Volkenrechtelijke Adviseur van 2012 inzake “intensivering samenwerking Israël” in de opzet van het Nederlands-Israëlisch samenwerkingsforum verdisconteerd?
7
Kunt u bevestigen dat de beleidslijn, die ook onder voorgaande kabinetten gold, dat de Nederlandse ambassade in Tel Aviv en andere overheidsinstellingen het doen van zaken van en met bedrijven in nederzettingen op geen enkel wijze faciliteren, in het kader van het Nederlands-Israëlisch samenwerkingsforum consequent zal worden uitgevoerd?
8
Wilt u deze vragen elk afzonderlijk beantwoorden, uiterlijk 24 uur voor het vertrek van de kabinetsdelegatie naar Israël en de Palestijnse Gebieden?
Bron:
-
1)NRC, 2 december 2013.