Weeklog Dennis de Jong: Op naar 22 mei 2014

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, November 24 2013.

De uiteindelijke beslissing is aan ons congres op 22 februari 2014, maar wat was ik gisteren blij met het besluit van de partijraad mij voor te dragen voor het lijsttrekkerschap bij de Europese verkiezingen op 22 mei 2014. Op deze plaats wil ik alle leden van de partijraad dan ook heel erg bedanken voor het hernieuwde vertrouwen. Dat schept echter ook verplichtingen: samen met de afdelingen moeten we ervoor zorgen dat SP-stemmers die dag niet thuis blijven zitten. Wil je een einde aan de Europese technocratie en aan de neoliberale wind in Europa, dan moet ons geluid sterker worden, ook in het Europees Parlement. Daarbij telt iedere stem.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Dennis de Jong

Euroscepsis is ‘hot’. Zo presteerde de PvdA het om afgelopen week uit te komen met een rapport dat een einde wil maken aan het begrotingsfetisjisme door ook normen overeen te komen over de maximaal toegestane werkloosheid. Ik vind dat weer typisch PvdA: toen we de 3%-norm nog konden veranderen, waren Plasterk c.s. onder geen beding bereid op dit gebied met de SP samen te werken. In het EP stemde de PvdA-fractie vóór het economisch bestuur, inclusief de 3%-norm en inclusief sancties. Nu hebben ze spijt, maar ja, berouw komt wel na de zonde.

Bij partijen als de VVD is er geen touw meer aan vast te knopen. Op het congres gisteren was de VVD plotseling weer fan van Europa en ontkende zelfs Bolkestein glashard dat er meningsverschillen waren (geweest). Ook dat is tekenend: als de VVD overbodige regelgeving wil schrappen, reken er dan maar op dat dit regels zijn die de sociale rechten nog enigszins beschermen of die goed zijn voor het milieu. Aan de enorme machtsoverdracht via het economisch bestuur wil ook de VVD niets veranderen. Voor de VVD is het begrotingsfetisjisme namelijk een feestje: met iedere bezuinigingsmaatregel wordt de overheid weer kleiner en dat is voor de liberalen een doel op zich.

Als SP staan we er ontzettend goed voor: we zijn de enige linkse eurokritische partij. De zogeheten middenpartijen zijn in verwarring en Groen Links en D66 staan openlijk voor een federaal Europa. De verkiezingen in mei 2014 kunnen we dan ook winnen. We hebben echter één grote tegenstander: de niet-stemmer. Ik zie het als mijn taak, zeker na de voordracht van gisteren, vanaf nu telkens duidelijk te maken dat voor een democratisch en sociaal Europa een kleine handeling nodig is: dat kruisje op de lijst van de SP. Een kleine moeite, maar met potentieel grote gevolgen.