Water

Source: L. (Lutz) Jacobi i, published on Tuesday, November 12 2013, 2:17.

Het is echt onvoorstelbaar hoeveel uitvindingen er gedaan worden op het gebied van water. Het lijkt zo vanzelfsprekend dat er schoon en ook nog eens lekker water uit de kraan komt, maar om van water drinkwater te maken moeten er heel wat stappen gezet worden. Net zo goed vinden wij Nederlanders het heel gewoon om onder de zeespiegel te wonen, veilig achter onze dijken.

Hoe bijzonder dat is, blijkt wel uit dat Nederlandse waterveiligheidsexperts de Amerikaanse overheid adviseren in de Hurricane Sandy Rebuilding Taskforce. Laatst heb ik tijdens een werkbezoek gezien hoe bijvoorbeeld sensortechnologie ingezet kan worden. Deze innovatieve dijkmonitoring geeft informatie over de opbouw van bodem en dijk en maakt het mogelijk om gerichter, doeltreffender en waarschijnlijk ook goedkoper de dijkverbeteringen uit te voeren.

Maar ook voor het schoon krijgen van ons drinkwater worden er steeds meer slimme uitvindingen gedaan. Liefst zou ik zien dat het water niet vervuild zou worden. Dan hoefden we ook niet al die energie te steken in het schoon krijgen er van en zouden we heel veel kosten kunnen besparen. Zo lang bestrijdingsmiddelen nog kunnen uitspoelen, zolang mest nog uitspoelt, zolang medicijnresten nog via de ontlasting in het riool en dus in ons water terecht komen moet er op een slimme manier gezorgd worden dat ons water toch schoon is. Dat lukt steeds beter en ik vind dat een topprestratie. Nederland is echt een innovatieve koploper op het gebied van water, dat blijkt keer op keer. Deze week is het de Internationale Water Weeek en heeft in het kader van die week het humuszuurproject van drinkwaterbedrijf Vitens, genaamd De HumVi Liquid technology, de Aquatech Innovation Award gewonnen. Deze innovatieve, unieke technologie wordt toegepast op een plek die voor elke Fries een markant herkenningspunt in het landschap is, op Spannenburg. Het hele mooie is dat met deze technologie van lastig schoon te maken water perfect drinkwater te maken. De reststroom wordt door een nieuwe installatie op Spannenburg gesplitst in drie producten: water, zout en humuszuur. Water en zout wordt volledig hergebruikt in het productie proces. Het humuszuur wordt opgewaardeerd tot een product voor de agrarische sector als plant- en bodemverbeteraar. Afval wordt zo weer grondstof. En zo is de cirkel weer rond. Water en innovatie zijn een gouden combinatie. Nederland is koploper in watertechnologie, de sector levert hoogwaardige banen, de innovaties zorgen voor schoon water en veilige situaties. Als er één sector is waar innovatie belangrijk is, is het de watersector wel.