Aftrap Natuurwerkdag zaterdag 2 november

Source: L. (Lutz) Jacobi i, published on Monday, October 28 2013, 2:19.

Foto website natuurwerkdag

In de Tweede Kamer doe ik onder meer de woordvoering voor Natuur en Landschap.

De ruim 100.000 vrijwilligers die zich actief inzetten voor Landschapsonderhoud draag ik een warm hart toe. Ik maak me er in de Tweede Kamer dan ook sterk voor om noodzakelijke ondersteuning voor de groene vrijwilligersorganisaties in stand te houden. Deze organisaties stellen goed materieel ter beschikking aan de groene vrijwilligers en leren hen hoe je natuur en landschap op een veilige - en goede manier onderhoudt en beheert.. Komende zaterdag, 2 november, doe ik de aftrap voor de Nationale Natuurwerkdag bij de Tuunwal Oude Mirdumerklif.

Gaasterland is met het glooiende landschap, de bossen en kliffen langs het IJsselmeer het buitenbeentje van Friesland. De kliffen zijn tijdens de voorlaatste ijstijd gevormd, de gletsjertongen stuwden dikke lagen keileem op. Gedurende de laatste ijstijd werden de keileemlagen plaatselijk overstoven met dekzand. Unieke, historische, Natuur dus.

Op de Natuurwerkdag trek ik mijn laarzen aan om vanaf 9.30 uur samen met de vrijwilligers een nieuwe tuunwal aan te leggen langs het wandelpad naar het uitzichtpunt. De Oudemirdumerklif. Tuunwallen werden vroeger gebruikt voor het keren van het vee. Ze zijn niet goed onderhouden en dreigen te verdwijnen. Dat is jammer, het gaat om uniek landschap. Tuunwallen komen alleen voor op Texel en in Gaasterland.

Dus: handen uit de mouwen en voeten in de laarzen. Ik heb er zin in!

Zie ook :www.hallofryslan.nl

www.lutzjacobi/twitter.com