Weeklog Dennis de Jong: Superstaat nee, Samenwerken ja

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, September 29 2013.

Gisteren heeft de partijraad de notitie besproken waarin we ons Europa standpunt op hoofdlijnen hebben beschreven. Het was mooi te zien hoeveel eensgezindheid er onder de afdelingen is. Zoals de Europese Unie op dit ogenblik functioneert, daar zijn we geen van allen tevreden over. De boel moet op de schop. Wij willen als SP een verdragswijziging en daarover een referendum zodat iedereen zich kan uitspreken. We willen minder eurocraten die alleen maar kunnen denken in macht voor ‘Brussel’ en natuurlijk willen we een einde aan het neoliberale beleid. Maar bovenal willen we dat de nationale democratie wordt hersteld. We willen geen Algemene Beschouwingen meer waar de mening van de Europese Commissie over onze eigen begroting als zwaard van Damocles boven hangt. De macht weg van grote bedrijven en eurocraten en terug naar de burgers. Met dat devies gaan we nu aan de slag met het schrijven van een steengoed verkiezingsprogramma.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

De SP heeft nooit met de rug naar Europa gestaan en staat dat nog steeds niet. We willen goed samenwerken met andere landen en grensoverschrijdende problemen samen aanpakken. We hebben echter schoon genoeg van Europese Commissarissen die zich opstellen alsof ze ministers zijn en alleen uit zijn op steeds meer macht. We hebben ook schoon genoeg van al die achterkamertjes waar lobbyisten van vooral de grote bedrijven dicteren wat er nu weer moet worden ‘vermarkt’. En we hebben genoeg van de ondemocratische manier waarop de afgelopen jaren keer na keer macht aan Brussel is overgedragen, zonder dat de burger hierover iets te zeggen heeft gehad.

De sprong naar voren, zoals bijvoorbeeld de liberale fractievoorzitter in het Europese Parlement, Verhofstadt, wil, is gevaarlijk. Je geeft daarmee aan de mening van een kleine minderheid van de burgers die zo’n superstaat wil, belangrijker te vinden dan de mening van het overgrote deel van de burgers in de meeste lidstaten. Die snakken ernaar dat er even pas op de plaats wordt gemaakt. Liever nog zien zij de ontmanteling van het huidige ‘Brussel’. Verhofstadt onderschat dat die meerderheid van de burgers echt niet over zich heen zal laten lopen, als zijn plannen voor nog verdere machtsuitbreiding voor ‘Brussel’ bewaarheid worden. De opkomst van extremistische partijen in steeds meer lidstaten is een teken aan de wand. Mensen willen dat de fuik waarin we terecht zijn gekomen, wordt opengesneden.

Dat is precies wat we gisteren op de partijraad besloten hebben. ‘Brussel’ op de schop. We willen de Europese Commissie in haar huidige vorm afschaffen. Prima als er wordt toegezien op de naleving van gemaakte afspraken, maar voorstellen kunnen de lidstaten echt zelf wel schrijven. Eventueel kan het Europees Parlement een handje helpen. Door de Europese Commissie te muilkorven verwachten we dat er een einde komt aan de Brusselse regelzucht. We kunnen terug naar de kern: samenwerking waar dat nodig is. Europa moet terug naar de tekentafel en als SP gaan we daarvoor, zowel in het nationale als in het Europees Parlement. Dan is het wel belangrijk dat daar grote SP-fracties zitten. De Europese verkiezingen zijn pas op 22 mei 2014, maar nu al voorspel ik dat iedere stem telt. Mensen die willen dat ‘Brussel’ op de schop gaat, weten dan ook dat hun stem belangrijk is. Thuis blijven betekent stemmen op de liberale Verhofstadt. Stemmen op de SP betekent stemmen voor samenwerking en een ingrijpende verbouwing van het Brusselse huis.