Weeklog Dennis de Jong: Ruim(er) baan voor het MKB bij nieuwe staatssteunregels

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, September 22 2013.

De Europese Commissie is bezig de regels over staatssteun te herzien. In het bijzonder gaat zij de drempel aanpassen, waar beneden je staatssteun mag geven. Dat is belangrijk voor het MKB, want de banken financieren kleine bedrijven nog altijd onvoldoende. De Staat mag nu van Brussel leningen aanbieden met een looptijd van vijf jaar en tot een maximum van €1 miljoen. De SP pleit al jaren voor een Nationale Investeringsbank die het MKB uit de brand zou kunnen helpen. De regering wil daar maar steeds niet aan, maar Brussel kunnen ze in ieder geval niet meer de schuld geven. Kleine bedrijven helpen mag gewoon.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

De interne markt kent voordelen, omdat bedrijven in Europa gemakkelijker over de grens heen zaken kunnen doen. Tegelijkertijd wil de Commissie nogal eens doorslaan, als het gaat om voorschriften aan de lidstaten. De Commissie is erg beducht voor ‘protectionisme’ en ondermijning van het gelijke speelveld voor bedrijven. In bepaalde gevallen, zoals bij steunverlening aan grote bedrijven, is daar ook wel wat voor te zeggen. Je moet er echter ook oog voor hebben dat niet ieder bedrijf geïnteresseerd is in de interne markt: kleine bedrijven zijn vaak nationaal actief, of hooguit in Nederland en een enkel buurland. Voor die bedrijven is een gelijk speelveld minder belangrijk.

Het MKB klaagt al jaren dat het zich onvoldoende kan ontwikkelen, eenvoudig omdat de banken geen leningen meer verstrekken. Door de bankencrisis moeten de banken eerst hun eigen vermogen op peil brengen. Bovendien vinden ze kredietverlening aan kleine bedrijven te riskant. Tegelijkertijd is het MKB wel de banenmotor en zijn kleine bedrijven vaak het creatiefst en meest innovatief. Daarom mag de overheid het MKB niet aan de kant laten staan. Het kabinet beperkt zich tot een innovatiesubsidie, maar voor een beginnend ondernemer is die subsidieregeling lang niet altijd interessant. Daarom is de opening die Brussel biedt door een soepeler toepassing van staatssteunregels belangrijk. Toegegeven, die regeling kan nog veel beter, met name door minder strakke voorwaarden, maar de richting is duidelijk: ook de Commissie erkent de rol van het MKB en die van de Staat om het MKB te helpen. Een goed kabinet zou deze handschoen oppakken. Helaas zit dat er in Nederland (nog) niet.

N.B.: Op 11 november organiseert de SP in de Jaarbeurs in Utrecht een dag voor en met het MKB. Daar zullen dit soort onderwerpen aan de orde komen. Iedereen is van harte welkom. Nadere mededelingen komen binnenkort op de SP-site te staan.