Weeklog Dennis de Jong: ‘Gratis’ vertier op de website van het Europees Parlement

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, September 15 2013.

Deze week ontving ik een mail van de Vice-Presidenten van het Europees Parlement, belast met Communicatie. Vanaf nu worden alle Europarlementariërs geholpen op weg naar de Europese verkiezingen. Dat gebeurt via een heus downloadcentrum, waar alle ‘voorlichtingsmateriaal’ te vinden is: http://www.europarl.europa.eu/downloadcentre. Het materiaal is tot nu toe van een diepe treurigheid. Als SP-Europarlementariër heb ik hier nooit om gevraagd. Een clubje hobbyisten is ermee aan de slag gegaan en het volstrekt onbruikbare resultaat wordt ons nu per mail opgedrongen. Je reinste verspilling.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Niet te missen is verder een ‘second-life’ project, Citzalia, waar het EP enkele jaren geleden mee kwam. Het videofilmpje is er nog: http://www.youtube.com/watch?v=3KAMAJrdzkQ De commentaren erop zijn leuk en kan ik iedereen aanraden; het filmpje zelf is oersaai en vooral niet-communicatief. Net zoals het voorlichtingsmateriaal voor de komende EP-verkiezingen trouwens. Het project Citzalia is een stille dood gestorven. Weg miljoenen euro’s. De kosten van het nieuwe voorlichtingsmateriaal zijn wederom flink, volgens de NOS zo’n €6,6 miljoen en de kans is groot dat ook dat materiaal een stille dood sterft.

De besluiten over voorlichtingscampagnes worden in het EP genomen in een klein groepje. De twee Vice-Presidenten die er direct verantwoordelijk voor zijn, vertegenwoordigen de christen- en de sociaal-democraten in het EP, de grootste twee politieke fracties. Al jaren maken zij de dienst uit en krijgen kritische geluiden in het EP niet echt grip op deze activiteiten.

In de begrotingscontrolecommissie kun je achteraf het Secretariaat-Generaal van het Europees Parlement ter verantwoording roepen over de besteding van de uitgaven. Ieder jaar opnieuw stel ik daar zaken aan de kaak als EuroparlTV, een heus tv-station van het EP waar hoegenaamd niemand naar kijkt of de bouw van het Huis van de Europese Geschiedenis, dat er voornamelijk voor dient om te laten zien dat Europa een eigen identiteit heeft. Ieder jaar opnieuw zijn veel collega’s het ermee eens dat er teveel wordt verspild op het gebied van communicatie en voorlichting. En toch gaat het maar door.

Bij de begroting voor 2014 heb ik wederom voorstellen ingediend die een eind moeten maken aan de verspilling op het gebied van communicatie en ook in de begrotingscontrolecommissie ga ik door met het aan de kaak stellen van de projecten. Zolang het establishment in het EP, t.w. de eerdergenoemde christen- en sociaal-democratische fracties de dienst uit maken, zal er echter niet echt iets wezenlijks veranderen. Communicatie is hobby nummer 1 van de sociaal-democratische voorzitter van het EP. Het downloadcentrum toont aan dat er een nieuwe wind moet gaan waaien in het EP. Het toont ook aan dat stemmen op 22 mei 2014 belangrijk is: zo’n nieuwe wind komt er alleen, als de christen- en sociaal-democraten hun meerderheid in het EP kwijtraken. Zo bekeken is het downloadcentrum toch nog nuttig, maar waarschijnlijk niet zoals de makers ervan voor ogen stond.