Pleziervaart aan zet - Main contents
SNEEK - Het lozen van huishoudelijk afval in de recreatievaart is sinds 2009 verboden. De meeste watersporters houden zich keurig aan de regels, maar uit een enquête blijkt echter dat een groot deel van de pleziervaart zich weinig aantrekt van het lozingsverbod van toiletwater. Op sommige plaatsen is het oppervlaktewater zo ernstig vervuild, dat de gezondheid van zwemmers in gevaar is. De VVD pleit voor een hardere aanpak, zo bericht Nieuwsuur op 24 juli jl.
Regels handhaven
Ik heb als woordvoerder milieu aangegeven dat bestaande regels gehandhaafd dienen te worden. Het is én blijft verboden om toiletwater te lozen op binnenwateren. Het lozen blijkt echter lastig te handhaven, want een overtreding op heterdaad valt nauwelijks te constateren.
Is het een probleem?
Daarom wil ik weten hoe groot het probleem. Speelt het in heel Nederland, of alleen specifiek in het 's zomers drukbevaren Friesland? Hoe ernstig is het? Welk gevaar lopen watersporters en bijvoorbeeld zwemmende kinderen? Welke mogelijkheden zijn er om het probleem eventueel op te lossen? Mijn doel is dat pleziervaarders hun verantwoordelijkheid nemen, maar helaas neemt niet iedereen het zo nauw met de wet en de hygiëne. Het zou mooi zijn als we voldoende schone plassen hebben waarin veilig gezwommen kan worden.
Voorlichting
Naast dat het onnodig en ronduit smerig is om direct je toiletwater te lozen op de sloot of waterplas, zijn er voldoende alternatieven aanwezig. In en rondom de havens zijn facilteiten. Onderweg kun je aanleggen, of bij één van de inmiddels ruim 300 punten je vuilwatertank gratis legen. Er wordt ook aan voorlichting gedaan, maar wellicht kan het een tandje meer. Veel watersporters geven namelijk aan niet van het lozingsverbod af te weten. Jachthavens zouden de eigenaren van pleziervaartuigen aan het begin van het vaarseizoen bijvoorbeeld per brief kunnen wijzen op geldende regels en de vele alternatieven.
Opties
Als het probleem groot is en voorlichting onvoldoende werkt, dan zouden extra maatregelen overwogen kunnen worden. De VVD wil geen extra regels. We gaan ook geen extra handhavers inzetten. Ik wil de pleziervaart niet op kosten jagen, maar een verplichte verzegeling van de afvoer indien op binnenwater gevaren wordt, of het gebruik van kleurtabletten in de vuilwatertanks valt te overwegen. In het buitenland werkt dat afdoende. Het zijn eenvoudige middelen die vrij gemakkelijk te controleren zijn. Inmiddels hebben tal van mensen vanuit de watersport mij benaderd met suggesties, waarvoor dank.
Bewustwording
Veel watersporters gedragen zich overigens uitstekend en zijn zich bewust van hun omgeving. De meesten willen best vervuiling voorkomen, maar de wijze waarop blijft lastig. Het gaat hier vooral om de mentaliteit. Daarom is het beste als mensen zichzelf ervan bewust raken dat hun eigen gedrag een bijdrage kan leveren aan een schoner milieu én een veilige watersport. Daarmee worden andere maatregelen voorkomen.
Het dossier wordt vervolgd.
Reacties welkom.