Spreektekst AO armoede- en schuldenbeleid

Source: S.C.C.M. (Sjoerd) Potters i, published on Thursday, June 20 2013, 9:36.

AO Armoedebeleid 19 juni 2013

Voorzitter:

Namens de VVD wil ik vooral stilstaan bij het rapport Paritas Passé en wil ik de staatsecretaris nog enkele vragen stellen over de Onderstand in de BES-gemeenten, het deurwaardersregister t.a.v. beslagen én over het verschil tussen een koop- en huurwoning bij schuldhulpverlening.

Voorzitter: De VVD is van mening dat het hebben of aangaan van schulden grotendeels de verantwoordelijkheid is van de schuldenaar zelf. Hij of zij moet zelf goed nadenken bij het aangaan van schulden of er voldoende draagkracht is en wat dit betekent voor zichzelf en zijn of haar gezin. Ook het aflossen van schulden en het verbeteren van zijn eigen schuldpositie blijft altijd primair de verantwoordelijkheid van de schuldenaar.

Gemeenten kunnen pro-actief schuldenaars helpen met het beheersen van hun schulden, maar schuldenaars hebben zelf de verantwoordelijkheid om exact te weten in welke schuldpositie ze feitelijk zijn beland. Op tijd aan de bel trekken en in gesprek gaan met de schuldeisers en de gemeente hoort daar ook bij. Het hebben van schulden ontslaat je namelijk niet van de verantwoordelijkheid om er alles aan te doen en voldoende inzicht te hebben in je schulden. Hier moet de overheid/gemeente de rol van de schuldenaar niet over gaan nemen.

Voorzitter: Uit het rapport Paritas Passé blijkt dat het leggen van preferente beslagen door verschillende overheden ervoor zorgt dat er een diffuus beeld ontstaat over de feitelijke positie van de schuldenaar. Daarom wordt in sommige gevallen de beslagvrije voet niet voldoende gerespecteerd. De VVD is van mening dat zelfregulering en marktwerking binnen het huidige systeem van beslaglegging goede werkt en ervoor zorgt dat iedereen zijn maximaal zijn eigen verantwoordelijkheid neemt. Wel is de VVD van mening dat aan de voorkant, zoals ook blijkt uit het rapport Paritas Passé, er betere afstemming moet zijn tussen de verschillende overheden bij de feitelijk beslaglegging en de handhaving van de beslagvrije voet. De overheid moet ook zelf de beslagvrije voet respecteren, mits er geen sprake is van fraude. In dat laatste geval hoeft de beslagvrije voet wat de VVD betreft niet te worden gehandhaafd. De VVD hoort graag het standpunt van beiden bewindspersonen in deze.

De VVD heeft in het vorige AO al aandacht gevraagd voor het volgende. De VVD wil in dit AO nogmaals expliciet aangeven dat wat haar betreft er geen verdere stijging of indexering meer aan de orde kan zijn voor de Onderstand (bijstand) in de BES-gemeenten. Er is in de afgelopen periode een verhoging geweest van meer dan 20% van de Onderstand. Het dreigt echt uit de pas te lopen.

Voorkomen moet worden dat deze bijzondere gemeenten een enorme aanzuigende werking in het Caribisch gebied krijgen als het gaat over sociale zekerheid. Kan de staatssecretaris aangeven wat haar standpunt is?

Voorzitter: De VVD staat positief tegenover een register voor deurwaarders waarin alle ten laste van een schuldenaar gelegde beslagen worden geregistreerd. De VVD vraagt wel aandacht voor het aspect privacy van het register. Kan de staatssecretaris aangeven hoe ver het staat met dit register en hoe omgegaan wordt met het aspect privacy?

Voorzitter: Tenslotte heeft de VVD de volgende vraag. De VVD zou graag willen weten wat het standpunt van de staatssecretaris is als het gaat over schuldhulpverlening in relatie tot huurwoningen én koopwoningen. Worden eigenaren van koopwoningen geweigerd voor schuldhulpverleningstrajecten ook als ze hun woning niet verkocht krijgen?

Voorzitter: tot zover mijn bijdrage!