Weeklog Dennis de Jong: Oproep aan geenstijl.tv - kom dit najaar opnieuw filmen in het EP

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, June 30 2013.

De afgelopen week liepen de gemoederen hoog op toen geenstijl.tv twee filmpjes op internet zette over het leven van de gemiddelde Europarlementariër. Zoals geenstijl betaamt, werd er een behoorlijke karikatuur neergezet van het EP. Ze hadden echter wel gelijk om de vergoedingen voor Europarlementariërs aan de kaak te stellen. Vorig jaar had ik hierover al een ingezonden brief gestuurd die geenstijl.nl integraal plaatste. Bij hoge uitzondering, want normaal krijgen politici geen toegang tot de site. Dit najaar zal ik voor de zoveelste keer voorstellen indienen om aan wanpraktijken een eind te maken. Ik zou het fijn vinden, als geenstijl.tv er dan opnieuw aandacht aan kan besteden. Daarom verwerp ik ook het onderzoek dat de voorzitter van het EP, de Duitse sociaal-democraat Schulz, aankondigde tegen geenstijl.tv. Over smaak valt te twisten, maar het is geen stijl om journalisten te willen aanpakken, als ze bepaalde wantoestanden aan de kaak stellen.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Eerst even een paar dingen recht zetten. De Europarlementariërs die in Straatsburg met rolkoffertjes werden gefilmd, waren inderdaad op weg naar huis. Dat doen de meesten van ons tijdens Straatsburgweken op donderdag rond lunchtijd, want ’s-middags zijn er alleen nog debatten en stemmingen over ‘urgente’ mensenrechtenresoluties. Die zijn volstrekt onbelangrijk: toen ik op Buitenlandse Zaken werkte, had ik er zelfs nog nooit van gehoord, terwijl het toch de ministers van BZ zijn die het buitenlands beleid bepalen. Als daar al niet bekend is dat op donderdagmiddagen allerlei teksten worden aangenomen, dan kun je nagaan dat dit pure tijdsverspilling is. Het zou mooi geweest zijn, als geenstijl juist op het nutteloze van de donderdagmiddagsessies was ingegaan.

Europarlementariërs moeten gewoon voor hun eten betalen, tenzij ze bijvoorbeeld op een receptie iets krijgen aangeboden. Dat is in Den Haag niet anders. De luxe maaltijd die de journalist van geenstijl tot zich nam, was dan ook niet gratis. De prijzen zijn net iets lager dan buiten het EP, maar wie denkt dat je goedkoop kan eten, komt bedrogen uit: een broodje kost bijvoorbeeld 4 euro.

Het is een feit dat je vergaderzalen kunt vinden waar maar weinig Europarlementariërs aanwezig zijn. Dat komt echter door het grote aantal parallelle vergaderingen. Als je, zoals ik, vier commissies hebt, dan kun je vier vergaderingen naast elkaar hebben en moet je kiezen. Dat vereist nauwkeurige planning, want bij belangrijke vergadermomenten en stemmingen moet je er in het algemeen zijn. Andere vergaderingen moet je dan laten schieten.

Zo zou ik nog wel even kunnen doorgaan, maar ondanks al deze ‘misverstanden’ heeft geenstijl volkomen gelijk als ze de toelages van Europarlementariërs aan de kaak stellen. Mijn ingezonden brief aan geenstijl (http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/01/sper_sloopt_corruptie_europese.html) is nog steeds actueel. Iedereen kan daar nalezen hoeveel we ontvangen en wat er allemaal mis is.

Bij deze doe ik geenstijl.tv een aanbod: Dit najaar zal ik, zoals elk jaar, weer voorstellen om volledige verantwoording te eisen over de besteding van algemene onkostenvergoedingen. Verder wil ik af van dubbele vergoedingen voor dezelfde kosten (met name de zogeheten ‘afstands-‘ en ‘dagvergoeding’) en moeten we de chauffeursdienst met bijbehorend wagenpark afschaffen. Tenslotte kunnen we ook best de basissalarissen aanpakken, bijvoorbeeld via een crisisheffing. Laten we op dat ogenblik Europarlementariërs actief gaan benaderen met de vraag of ze de voorstellen gaan steunen. Dat levert leuke webtelevisie op maar het kan er ook toe leiden dat de voorstellen eindelijk zullen worden aangenomen. Ieder jaar groeit de steun. Samen met geenstijl wil ik dit jaar de overwinning vieren. Deal?

De filmpjes van geenstijl.tv zijn hier te vinden:

http://www.geenstijl.tv/2013/06/tom_staal_trekt_rioolput_eu_op.html

http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/06/tom_staal_trekt_rioolput_eu_op.html