Europees Parlement dringt aan op vrijlating Zahra Bahrami

Source: M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, published on Wednesday, September 8 2010, 3:09.

Straatsburg- Het Europees Parlement wil dat de Iraanse regering de Iraans/Nederlandse Zahra Bahrami vrijlaat of in ieder geval een eerlijk proces geeft . Ook roept ze de Iraanse regering op om consulaire assistentie en toegang tot een advocaat toe te staan. Verder moet Catherine Ashton, de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheid, de zaak aankaarten bij de Iraanse autoriteiten. Dit staat in een resolutie die vandaag met grote meerderheid is aangenomen.

CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (buitenlands beleid) en medeopsteller van deze resolutie, is blij met de Kamerbrede steun. Oomen-Ruijten: "Het is goed dat nu ook de Europese Unie een sterk signaal afgeeft aan de Iraanse regering, dit helpt de inspanningen van Nederland. Het is nu hopen dat deze internationale druk het gewenste effect heeft."

Zahra Bahrami, die beschikt over de Nederlandse nationaliteit, bezocht haar kinderen in Iran en werd tijdens protesten tegen het regime in december 2009 gearresteerd. Zij zit nog steeds vast in afwachting van haar proces, en wordt naar verluidt fysiek en psychologisch gemarteld. Bezoek of consulaire hulp vanuit de Nederlandse ambassade is vooralsnog niet toegestaan. Eerder deze week werd zelfs haar advocaat gearresteerd wegens het ondermijnen van de nationale veiligheid en propaganda tegen het regime.-einde bericht-