Bezoek aan Agriterra

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Tuesday, May 21 2013, 12:03.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Thijs Berman

Afgelopen vrijdag, 17 mei, heeft Thijs een bezoek gebracht aan de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Agriterra. Het kantoor van Agriterra staat in Arnhem en hier werken meer dan veertig medewerkers. In totaal werkt Agriterra samen met ongeveer 80 agrarische organisaties in Latijns-Amerika, Afrika, Azië en Midden- en Oost-Europa en met ca. 30 organisaties in Nederland.

Hun strategie in de strijd tegen het honger- en armoedeprobleem is voornamelijk gericht op de maatschappelijke organisatie van boeren in deze landen. Want sterke en representatieve landbouworganisaties zijn onmisbaar voor de bevordering van democratie, voor een betere inkomensverdeling en voor de economische ontwikkeling van een land.

Een belangrijk onderdeel van Agriterra is samen met Nederlandse agrarisch ondernemers, coöperaties en het agrarisch bedrijfsleven bouwen aan een economische vooruitgang van het platteland in Afrika, Azië en Latijns Amerika. Daarom stond er naast het bezoek aan Agriterra zelf ook een ontmoeting op het programma met Wilco Nieuwenhuis, melkveehouder in Velp die namens Agriterra in Argentinië is geweest om daar boeren(organisaties) te adviseren en ervaringen uit te wisselen. Samen met Albert Jan Maat, voorzitter LTO Nederland en Agriterra, Kees Blokland, directeur van Agriterra, en Peter de Regt (NAJK) werd Thijs rondgeleid over zijn imposante bedrijf, wat maar liefst 130 melkkoeien telt.

Als lid van de commissie ontwikkelingssamenwerking van het Europees Parlement was dit een zeer waardevol bezoek in het kader van voedselzekerheid en de link naar sterke maatschappelijke organisaties in ontwikkelingslanden. Bovenal zijn dit soort ervaringen belangrijk om argumenten en discussies in Europa te kunnen staven met voorbeelden uit de praktijk.