Ruim importrestricties recycling op en stimuleer 'groene groei' - Main contents
De strenge interpretatie van eisen aan de import van plastic afval geven misschien wel duidelijkheid aan ondernemers, maar beletten een economisch perspectief
DEN HAAG -De Nederlandse importrestricties zijn te ver doorgeschoten. Voor Duitse ondernemers is het momenteel aantrekkelijker om hun verpakkingsafval naar China te exporteren, dan naar Nederland. Terwijl wij vele malen schoner en effectiever kunnen recyclen. We laten hiermee niet alleen herbruikbare grondstoffen, inkomsten en banen liggen, maar stimuleren ook nog eens vervuiling elders.
Waar andere EU-landen volgens een ‘groene lijst’ (EVOA) een vrije import van gemengd plastic afval toelaten, is Nederland het braafste jongetje van de klas. Wij hanteren een code oranje als het iets meer dan 2% andersoortig materiaal bevat. Dit zou onder meer bijdragen aan een betere bescherming van het milieu. Het tegendeel is het geval. Kunststofverpakkingen van doorsnee huishoudproducten leveren al problemen op vanwege een restje margarine, zeep of een etiket. Als gevolg hiervan blijven landen om ons heen hun afval naar China exporteren.
Er kan meer afval verwerkt worden dan er in Nederland aanwezig is. Nederland gaat zeer zorgvuldig om met milieu- en arbeidsomstandigheden. De strenge interpretatie van eisen aan de import van plastic afval geven misschien wel duidelijkheid aan ondernemers, maar beletten een economisch perspectief. Deze houding heeft financiële consequenties, want naast extra bureaucratische rompslomp en gemiddeld acht tot twaalf weken wachttijd voordat een vergunning wordt afgegeven, is een bankgarantie benodigd.
Staatssecretaris Mansveld van Milieu dient de importrestricties op gemengde afvalstromen weg te nemen. De regels dragen immers niet bij aan een beter milieu, laat staan een sterkere concurrentiepositie en verminderde regeldruk. Deze laatste twee behoren nu juist tot de kerntaken van de overheid en zijn bovendien in het Regeerakkoord vastgelegd. Hier ligt een kans om de Nederlandse economie en de ‘groene groei’ in deze specifieke topindustrie te versterken.
Remco Dijkstra is lid van de Tweede Kamer voor de VVD, woordvoerder milieu en klimaat.
dit opinieartikel verscheen eerder in het Financieel Dagblad, 29 april 2013